Ieri, în jurul orelor 13,00, mai mulți giurgiuveni au fost surprinși de un zgomot puternic, asemănător unei explozii, precedat de un altul, care semăna cu un vâjâit. Imediat, au început să apară ipoteze care de care mai fantastice: meteoriți care explodează în straturile înalte ale atmosferei, rachete rusești, tunete sau chiar defecțiuni tehnice ale centralei termice din municipiu.

Contactat telefonic, directorul GEP Giurgiu, Sorin Cepraga, a precizat, pentru publicația noastră, că nu s-a înregistrat, în cursul zilei de marți, 12 februarie, nicio defecțiune din care să rezulte sunetul menționat.

În schimb, răspunsul a venit tot pe parte militară, însă de la Forțele Aeriene Române care, în cursul zilei de ieri, au derulat o campanie de promovare în municipiul nostru. În cadrul acesteia, avioane F-16 MLU și MIG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriană au executat între orele 12,00-14,00, un survol în municipiul Giurgiu. Zgomotul care s-a auzit, astfel în oraș, a fost, de fapt, boom-ul sonic produs de acestea.

Ce este boom-ul sonic

Boom-ul sonic este sunetul asociat cu undele de șoc provocate de avioanele supersonice. Acestea produc cantități imense de energie, și un sunet asemănător cu cel al unei explozii.

Pentru a intelege mai bine boom-ul sonic, trebuie să ne uităm la undele lasate de o barcă sau un obiect pe apă. Dacă vom atinge apa, aceasta va forma niște unde în formă de cercuri ce se vor distanța de punctul unde am atins-o. Dacă o barcă merge încet, undele se vor propaga atât înaintea cât și în spatele bărcii. Dar dacă aceasta va merge mai repede, undele „nu mai au timp” să se dea din cale și formează o singură undă, compusă din multe unde mai mici.

Atunci când un avion depășește viteza sunetului, adică 331 metri pe secundă măsurată la 0 grade Celsius, el produce boom-ul sonic. Dacă avionul merge cu o viteză mai mică decât cea a sunetului, undele se pot propaga și înaintea avionului, lucru care nu se întâmplă atunci când depășește bariera sunetului.

Intensitatea sunetului unui boom sonic depinde de distanța dintre observator față de avion. Frecvența creată de un boom sonic este concentrată între 0,1 și 100 hertzi, care este considerabil mică. Durata unui boom sonic este mică, de la 100 milisecunde (0,1 secunde) până la 500 milisecunde. Intensitatea depinde de caracteristicile fizice ale navei și de altitudinea la care se află. De exemplu, o nava aflată la 9100 de metri va creea un boom lateral ce se va auzi de la 48 de km, iar la 10000 de metri ajunge până la 50 km.
Depinzând de altitudinea navei, boom-ul sonic poate ajunge pe pământ chiar și dupa 1 minut. Oricum, nu toate boom-urile sonice sunt auzite de pe pământ, însă marți, 12 februarie, se pare că s-au întrunit condițiile propice pentru auzirea unui asemenea fenomen sonic.