Ce vor păți patronii care nu plătesc contribuțiile angajaților

0
143

Potrivit Legii care va intra în vigoare începând cu data de 1 martie 2022, patronii care nu plătesc din salariul brut contribuţiile angajaţilor la pensii, salarii sau impozitul pe venit riscă închisoare de până la cinci ani.

Vizaţi sunt şi conducătorii de instituţii publice, potrivit legii. Nimeni nu se aşteptă însă ca aceştia să fie traşi la răspundere.

Patronii de bună credinţă, care îşi plătesc taxele, spun că măsura este foarte bună. Angajaţii la rândul lor admit că s-ar simţi mai în siguranţă dacă legea va intra în vigoare şi nu va fi prorogată.

Angajatorii care întârzie mai mult de 60 de zile cu plata contribuţiilor la pensie şi la sănătate, sau cu plata impozitului pe venit, riscă să făcă închisoare între un an şi cinci ani.

„Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reținerea și neplata, încasarea și neplata ori, după caz, nereținerea sau neîncasarea, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și/sau contribuțiilor”, conform actului normativ discutat de Guvern.

De asemenea, patronii riscă închisoare până la cinci ani dacă nu plătesc angajaţilor:

– contribuția de asigurări sociale;

– contribuția de asigurări sociale de sănătate;

– impozit pe venitul din dividende;

– impozitul pe dividente;

– impozitul pe drepturi de autor;

– contribuția la fondul pentru mediu;

Dacă această legea va intra în vigoare atunci patronii cu restanţe de plată la contribuţii şi impozite ar putea fi nevoiţi să îşi reducă activitatea.

Până când această lege va intra în vigoare, salariaţii pot verifica dacă angajatorul lor este un mare datornic, accesând site-ul ANAF, categoria Restanţe.

(Jurnal)