„O formă de organizare legală a activității economice dă dreptul de a produce și valorifica producția obținută. Prin această formă legală, producătorii pot obține venituri pentru munca depusă, în fiecare lună, dar și contribui prin taxe la diverse asigurări necesare: sănătate, șomaj sau chiar pensie”, ne spunea, recent, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Giurgiu, Petra Ochișor.

Astfel, micii întreprinzători care doresc să se asocieze, o pot face accesând una dintre următoarele forme de organizare: producător independent (P.I.), persoană fizică autorizată (individual și independent – PFA), întreprinzători titulari ai unei întreprinderi individuale (I.I), membri ai unei întreprinderi familiale (I.F.), sau chiar societate cu răspundere limitată.

„Persoanele prevăzute într-una din formele de organizare menționate au obligația să solicite oficiului registrului comerțului de pe lângă tribunal înregistrarea și autorizarea funcționării înainte de începerea activității”, ne mai spunea Petra Ochișor.

„Formele acestea de organizare au, în general, o serie de avantaje importante, cel mai mare fiind legat de procedura simplă de autorizare și taxele de autorizare reduse ca număr, dar și al costurilor. Nu trebuie uitate nici cele legate de regimul fiscal avantajos din punct de vedere al impozitării și, cel mai important, sunt creatori de locuri de muncă. Nu trebuie omise nici dezavantajele, acestea fiind legate, în special, de faptul că nu pot fi desfășurate activități decât în domeniile în care antreprenorul are calificare, dovedită cu un act de studii sau diplomă de calificare”, a mai precizat directorul DAJ Giurgiu.

Referindu-se la numărul maxim de salariați pe care i-ar putea avea un întreprinzător, în funcție de forma de organizare, directorul DAJ ne spunea că acesta variază de la 0 (în cazul producătorilor independenți sau al întreprinderilor familiale), la 8, în cazul întreprinderilor individuale, sau chiar nelimitat, în cazul SRL-urilor.

Înainte de a ne despărți, directorul DAJ Giurgiu, Petra Ochișor, a ținut să dea câteva sfaturi celor care vor să se asocieze într-una din formele de organizare amintite:

„Dacă producătorii vor să aibă angajați, fie și sezonieri, cea mai bună formă de organizare este PFA – maxim 3 angajați sau I.I. – maxim 8 angajați. Dacă se dorește ca doar familia să fie cea care lucrează, forma ideală este I.F., în timp ce pentru cazul în care se dorește prelucrarea sau fabricarea produselor obținute, formele cele mai bune sunt PFA, I.I, I.F sau chiar SRL. Atenție, însă! Licența de fabricație nu poate fi obținută decât dacă vorbim despre forma de organizare P.I”, mai spunea Petra Ochișor.

(Jurnal)