Dacă nu are masa plină, românul nu simte că e sărbătoare. Iar de Paşte, tradiţia pare a fi cel mai mare duşman al siluetei. Cu atâta friptură de miel, drob, pască şi cozonaci, toată lumea a avut o singură preocupare: să mănânce.

Dar orice ospăţ aduce kilograme în plus, iar cine vrea să le dea jos, face sport şi are doar salate în meniu. Cine a mai stat să calculeze caloriile, când friptura trona pe masă, susţinută de feliile de drob, de ouă roşii, plus desertul delicios…

Specialiştii ne recomandă însă ca, de acum încolo, să spunem „stop” mâncărurilor grele. Unii s-au conformat deja, şi au adat fuga la piaţă, după verdeţuri. Nutriţioniştii ne recomandă să revenim la regimul normal, treptat, după cura de detoxifiere de după sărbători.

„Trebuie să excludem proteinele pe care le-am consumat excesiv, miel şi preparate tradiţionale. Proteine trebuie să existe, dar din brânza nesărată, din urdă sau caş”, spun specialiştii.

De altfel, există indicaţii pentru fiecare categorie.

Femeile ar trebui să evite dulciurile şi să mănânce supe-cremă şi ciorbe de legume.

Bărbaţii, în schimb, trebuie să evite alcoolul şi alimentele condimentate. Pot înlocui mielul cu carnea de curcan sau peşte, şi să strecoare şi câteva legume în meniu.

Există recomandări şi pentru copii, care nu ar trebui să bea sucuri şi băuturi carbogazoase.

Să nu uităm, însă, cât de important este să facem sport, dacă ne dorim revenirea la forma iniţială. Nutriţioniştii mai spun că, de sărbători, fiecare român se îngraşă, în medie, cu un kilogram, iar pentru eliminarea acestuia nu este nevoie, în niciun caz, să ne înfometăm!

(Jurnal)