z-colete-004În contextul creşterii numărului de colete expediate de sărbători, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) îi sfătuieşte pe utilizatorii care doresc să trimită bunuri de valoare în ţară (telefoane, aparate foto etc.) să opteze pentru un serviciu de trimitere cu valoare declarată, chiar dacă acesta presupune costuri mai mari de expediere. 

„Declararea valorii coletelor este singura modalitate prin care utilizatorii pot fi despăgubiţi corespunzător, în raport cu suma declarată, în caz de pierdere, furt sau distrugere totală/parţială ori deteriorare a coletului pe parcursul livrării acestuia către destinatar”, a informat ANCOM. 

Serviciul de trimitere cu valoare declarată este taxat suplimentar faţă de alte tipuri de servicii poştale, cu sume care reprezintă, adesea, un procent din valoarea declarată a bunului expediat. În schimb, el funcţionează că o asigurare a întregii valori declarate a coletului în caz de pierdere, furt, distrugere ori deteriorare, spre deosebire de alte tipuri de servicii poştale interne care nu includ o astfel de facilitate şi pentru care furnizorii sunt obligaţi prin lege să acorde o despăgubire ce reprezintă de 10 ori tariful serviciului.

Dacă utilizatorul declară o valoare a coletului mai mică decât cea reală, despăgubirea va fi calculată în raport cu nivelul valorii declarate.

(Jurnal)