Costurile relativ ridicate ale înmatriculării unui autoturism în România i-au determinat, pe mulţi dintre conaţionalii noştri, în special cei care locuiesc pe malul românesc al Dunării, să adopte o soluţie de compromis: înmatricularea în Bulgaria, pe numele unui cetăţean bulgar.

Numai că, în scurt timp, posesorii de maşini înmatriculate în această ţară vor fi serios afectaţi. O decizie luată de parlamentarii din ţara vecină va da peste cap românii care şi-au înmatriculat autoturismele în Bulgaria. Decizia a fost luată pe fondul unei pierderi uriaşe la bugetul de stat bulgar.

Potrivit A3, pentru a pune capăt abuzurilor, autorităţile bulgare au decis radierea automată a maşinilor care nu au asigurare RCA. Parlamentarii de la Sofia vor, în acest mod, să stopeze explozia de maşini înmatriculate în Bulgaria, pe numele cetăţenilor bulgari, dar conduse de cetăţenii români.  Conform aceloraşi surse, din11 milioane de euro recompense achitate anul trecut de Fondul de garanţie, RCA a plătit doar puţin peste jumătate (şase milioane de euro) pentru accidente în străinătate cauzate de automobile înmatriculate în Bulgaria.

De regulă, proprietarii evită să se deplaseze anual la vecinii de peste Dunăre, pentru a-şi reînnoi asigurarea auto, iar atunci când sunt implicaţi în accidente rutiere, pagubele sunt plătite de Fondul de garanţie constituit de companiile bulgare de asigurări, ceea ce a dus la o gaură imensă în bugetul de stat al Bulgariei.

(Jurnal)