luni, martie 24, 2025
Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Ce spun experții despre restricțiile impuse…Vor diminua sau nu numărul îmbolnăvirilor?

Ce spun experții despre restricțiile impuse…Vor diminua sau nu numărul îmbolnăvirilor?

0
Ce spun experții despre restricțiile impuse…Vor diminua sau nu numărul îmbolnăvirilor?

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică și profesor la Universitatea Babeș Bolyai spune că restricțiile care au fost reimpuse în București nu vor diminua numărul îmbolnăvirilor zilnice în următoarea săptămână și jumătate.

Cel puțin pentru următoarea săptămână – săptămână jumate, nu va încetini ritmul îmbolnăvirilor, pentru că orice măsură luată astăzi va avea efecte de-abia peste două săptămâni, pentru că există o perioadă de latență”, a precizat medical Cherecheș la  un post de televiziune

Cherecheș spune că soluția există, ea fiind deja aplicată în alte localități.

Rețeta o avem deja, respectiv exact pașii pe care i-a urmat județul Argeș. A reușit să scadă de la peste 150 de cazuri noi pe zi la un număr de sub 15. Au rețeta, trebuie doar aplicată, respectiv purtarea măștii în spațiile publice, peste tot în zonele unde avem rată mare de infecție și obligativitatea purtării măștii impusă prin amenzi, care să fie date consecvent.

Deciziile trebuie să fie luate în funcție de situație. Nu pot fi la nivel național. Mi se pare ușor aberant faptul că Guvernul anunță deciziile luate la nivel de București. Guvernul ar trebui să dea niște indicații generale, niște sfaturi și fiecare autoritate locală să ia decizii bazate pe situația locală.

Situația e foarte clară cel puțin pentru experții în sănătate publică. Orice loc unde se adună oameni și nu poartă mască și nu se păstrează distanța constituie un factor de risc, un focar. Acum plătim riscul deschiderii școlii, deschiderii restaurantelor și a unei atitudini extrem de relaxate în ce privește datul de amenzi pentru nepurtarea măștii sau purtarea incorectă a măștii. Am avut alegerile locale relativ recent și înainte de alegeri Guvernul și autoritățile locale au fost extrem de reticente în a da amenzi, cu excepția județului Argeș și a altor județe care au luat măsuri, pentru că erau într-o situație critică.

Acesta spune că situația nu mai este sub control și că numărul de cazuri zilnice va depăși pragul de 3.000.

Am spus și înainte că după alegeri se va descoperi că situația e dramatică și va începe să crească numărul de cazuri. Nu ne vom opri aici. Vom trece de 3.000 de cazuri și vom continua să creștem, atâta timp cât nu se iau măsuri severe, atâta timp cât nu se anunță câte amenzi s-au dat, atâta timp cât poliția locală nu umblă pe stradă și dau amenzi celor care stau în locuri aglomerate și nu poartă mască.

Guvernul nu face o campanie consecventă și bine articulată în care să convingă populația și să o educe privind importanța purtării măștii și importanța păstrării distanței sociale. Până în momentul de față nu există niciun fel de campanie de educare care să fie coerentă și bine dezvoltată și care să combată epidemia de știri false de pe internet”, a afirmat specialistul.

Răzvan Cherecheș mai spune de ce efectuarea anchetelor epidemiologice nu este încurajată printre cei care nu se află în corpul medical.

Ancheta epidemiologică înseamnă identificarea pe cât de des posibil a scenariului prin care persoana respectivă s-a infectat și care sunt contacții din jurul lui pe care cel mai probabil persoana respectivă i-a infectat. Nu este o procedură magică, pe care doar medicii pot s-o facă. Cu un scenariu bine dezvoltat, bine pus la punct, orice persoană cu un training minimal poate să dezvolte o anchetă epidemiologică. În Australia au făcut anchetă epidemiologică militari. Au fost antrenați pentru acest scop.

Din nefericire, în sistemul de sănătate din România continuă să persiste o percepție învechită din 1950 că doar medicii pot face anchete epidemiologice, ceea ce este fals, pentru că mută presiunea de pe Ministerul Sănătății, care trebuie să dezvolte proceduri clare pe angajații de la DSP-uri, pe medicii epidemiologi și cei infecționiști care trebuie să facă aceste anchete și, pe de altă parte, personalul din DSP este complet insuficient. Ar trebui cel puțin triplat numărul de anagajați care să poată să facă anchetele epidemiologice la telefon. În aceste condiții, mi se pare că ar trebui să focalizeze resurse și fonduri către DSP-urile care în ultimii 30 de ani fiecare Guvern pe care l-am avut le-au neglijat complet și trebuie investit bani și angajate persoane urgent”, potrivit profesorului.

 

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
16.8 ° C
16.8 °
16.8 °
63 %
2.2kmh
100 %
lun
17 °
mar
24 °
mie
15 °
J
19 °
vin
20 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com