Cu toții suntem de acord că ieșirile teribiliste, în spațiul public, fără mască, ale președintelui Statelor Unite, Donald Trump, îi puteau fi acestuia fatale. După ce la început a negat pericolul iminent al Covid -19, primul om de pe planetă a cedat în cele din urmă în  fața ”voinței” primului OM din Cer, acceptând că această boală există, și recunoscând că nu te poți juca de-a Dumnezeu, indiferent cine ești.

Președintele Trump nu este însă singurul lider de pe planetă care s-a îndoit de această ”pedeapsă providențială”, cum bine o numea cineva, mulți coronasceptici fiind nevoiți să treacă însă prin boală pentru a se convinge singuri de contrariu, ba unii plătind această îndoială a lor chiar cu propria viață.

La fel de controversată, în aceste zile, este interdicția pelerinajului cetățenilor la sfintele moaște ale Preacuvioasei Parascheva deși ”semnele” conduc spre aceeași idee că a venit vremea când poruncile Domnului trebuie ascultate. Fără a cădea în ocultism, nu putem să nu observăm cum  mare parte dintre cei care au fost extrem de vehemenți împotriva măsurilor de protecție impuse de acest virus blestemat, au avut de suferit.  

După ce mai mulți preoți din toată lumea, chiar călugări de pe sfântul Munte Athos, au împărtășit această traumatizantă experiență, iată că zilele trecute și Mitropolitul Muntenegrului, care afirmase că pelerinajele  de genul celui de la Iași, de Sărbătoarea Sfintei Parascheva, sunt „vaccinul lui Dumnezeu”, a fost la rândul său diagnosticat cu COVID.

Amfilohije Radovic, în vârstă de 82 de ani, care conduce cea mai mare eparhie a Bisericii Ortodoxe Sârbe, a fost diagnosticat zilele trecute cu COVID-19 , fiind acum sub îngrijirea ”îngerilor lui Dumnezeu pe pământ”, medicii.

După izbucnirea pandemiei de COVID-19, Amfilohije a tot apărut în public, fără mască, încălcând voit recomandările autorităților. În timpul ceremoniilor din luna mai ( pentru cinstirea unui episcop din secolul al XVII-lea, Sf. Vasilije Ostroski, numit și  Făcătorul de minuni), el a declarat că pelerinajul este „vaccinul lui Dumnezeu”, îndemnând în acest mod cetățenii să ia cu asalt bisericile la asemenea  sfinte sărbători.

Ar fi bine dacă oamenii de știință ar inventa un vaccin, dar înainte ca acesta să fie găsit, există un vaccin care a acționat de-a lungul secolelor”, spunea Mitropolitul Muntenegrului, referindu-se la pelerinaje. 

Uite însă că vaccinul numit credință constă de data aceasta, tocmai în respectarea unor norme de protecție și nicidecum într-o credință habotnică, de multe ori izvorâtă din vanitatea unora , dusă  până la extrem, ce nu are,  de cele mai multe ori, nicio explicație logică, ba nici chiar teologică. 

Iată de ce, în acest moment, în urma studiilor experților în sănătate publică, cred că cea mai bună măsură este cea de respectare a unor reguli, ce cu siguranță, dacă am mai fi avut printre noi un Moise ele ne-ar fi fost transmise prin el, de cel pe care Îl invocăm, clipă de clipă, atunci când ne este greu: Bunul Dumnezeu.

Nimic în lumea asta nu este întâmplător, iar ceea ce trăim astăzi este cu siguranță rezultatul tuturor energiilor negative ce s-au acumulat de-a lungul ultimului secol și mai ales de-a lungul ultimelor decenii: ură, desfrânare, crimă, corupție…Planeta se resetează încercând să impună legile universale, încercând ca prin acest dictat al morții ce stă deasupra fiecăruia dintre noi ca o sabie a lui Damocles, să ne reîntoarcă la rosturile noastre, la  dragostea de oameni, la respectul pentru normele de conviețuire, la  credința reală în cuvintele Bunului Dumnezeu, fără ipocrizie.

Controversele iscate între reprezentanții societății civile și Biserică pe de-o parte și reprezentanții autorităților de stat pe de altă parte, privind Sărbătoarea Sfintei Parascheva, puteau în cele din urmă ajunge la un consens.

Măsura radicală impusă de autorități rezidă, cu siguranță, din frică și din neputința organelor de ordine de a organiza și gestiona evenimentul.

Una peste alta este regretabil că nici de această dată autoritățile nu au reușit să participe la o dezbatere publică ce ar fi evitat tot acest spectacol grețos, din care nu au lipsit, ca de obicei,  mitingurile de protest, înjurăturile și amenințările, jandarmi și polițiști bruscând (a câta oară) cetățenii, în stradă, dar nici  amenzile și mai ales declarațiile belicoase ale politicienilor în mass media.

Vestea că Sibiul ar găzdui în zilele de 15-17 o paradă gay, on line,  sub pretextul unui proiect din care nu lipsesc testările, dar nicidecum cele de Covid, intrarea fiind liberă, probabil va inflama din nou social media.  

Paradoxal, la acest eveniment este invitată să ia parte întreaga comunitate sibiană. Așa că dacă la moaștele Sfintei Parascheva nu vom putea ajunge, explicându-ne că este riscantă pentru noi această experiență, suntem lăsați în schimb să dăm buzna la poveștile lascive din viața membrilor LGBT, acțiune despre care organizatorii spun că este o mare oportunitate pentru noi… Bă ești prost? Bă ești nebun?

Noi credem că mai degrabă este o provocare obscenă, ce a dorit, în mod intenționat, să alăture o manifestare cu conotații sexuale, unei sărbători extrem de prețuite de români, sărbătoarea Preacuvioasei Parascheva.

Altfel spus, parcă cineva ar dori cu tot dinadinsul să compromită total imaginea României, un popor profund creștin, conferindu-i o  aură vulgară.

Mi-e teamă că odată încălcate, ba chiar luate (după cum vă arătam în rândurile de mai sus), în derâdere, toate aceste semne ce ne-au fost aduse în ultimele zile vor aduce cu ele vremuri  cu mult mai cumplite. În ciuda tuturor acestor  sfidări evidente, acestei adevărate blasfemii aș zice, sunt încă tentat ca la finele tuturor acestor rânduri să rostesc:  Iartă-i Doamne că nu știu ce fac!…Oare?  

(Florian TINCU)