646x404 (1)După cum probabil multă lume cunoaşte acest lucru, până la vârsta de 18 ani, copiii abandonaţi, uitaţi de părinţi sau de care aceştia nu mai vor să ştie, rămân în grija statului, în centre de plasament. Am dorit să aflăm însă ce se întâmplă, după ce tânărul ajunge la vârsta majoratului şi, din varii motive, nu urmează cursurile unei instituţii de învăţământ sau nu îşi găseşte un loc de muncă?

Răspunsul l-au dat cei de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Giurgiu. Conform Legii privind Protecţia şi

Promovarea Drepturilor Copiilor, tânărul care a dobândit capacitatea deplină de exerciţiu şi a be-neficiat de o măsură de protecţie socială, dar care nu îşi continuă studiile şi nu are posibilitatea revenirii în propria familie, fiind confruntat cu riscul excluderii sociale, beneficiază, la cerere, pe o perioadă de până la doi ani, de protecţie specială, în scopul facilitării integrării sale sociale.

”Acest drept se pierde în cazul în care se face dovada că tânărului i s-a oferit un loc de muncă şi/sau locuinţă de cel puţin două ori, iar acesta le-a refuzat ori le-a pierdut din motive imputabile lui.

Înainte de a propune sistarea măsurii de protecţie specială, tinerii sunt sprijiniţi de DGASPC Giurgiu, să se integreze socio-profesional. Reprezentanţii Direcţiei fac demersuri pentru contactarea AJOFM sau a angajatorilor în vederea angajării în muncă a tinerilor.”, a declarat pentru ”Jurnal giurgiuvean” purtătorul de cuvânt al DGASPC Giurgiu, Denisa Cristescu.

De asemenea, tinerii sunt sprijiniţi pentru a găsi o locuinţă cu chirie şi pentru a depune cereri în vederea obţinerii unei locuinţe sociale.

(Teodora Nicolau)