Nicolae Ceaușescu a fost omul care a marcat pentru totdeauna istoria României. El  personal, alături de soția sa Elena, a condus țara din 29 aprilie 1974 și până în 22 decembrie 1989, fiind totodată și  Secretar General al PCR timp de 24 de ani. V-ați gândit ce s-ar fi întâmplat dacă, să zicem, soții Ceaușescu ar fi fost condamnați pe viață în loc de a fi executați?

Istoricul și scriitorul Ovidiu Pecican a încercat să răspundă la această  întrebare deosebit de grea…                                        

 „Dacă Ceaușescu rămânea, toți cei ostili schimbării se grupau în preajma lui. Era mult mai rău. Dacă nu ar fi putut să dicteze din închisoare, în orice caz ar fi influențat. Pe cine împiedica închisoarea?”, a explicat pentru  ziare.com, istoricul Pecican.

De ce Ceaușescu nu a putut face recurs

Nicolae Ceaușescu a contestat procesul din decembrie 1989 din punct de vedere juridic și nu politic. Sentința de condamnare la moarte a fost pronunțată la ora 14:45 și deși verdictul admitea recurs, a fost pusă în aplicare cinci minute mai târziu (14:50), în curtea garnizoanei din Târgoviște, lângă clădirea corpului de gardă. Unul din avocați motivase că, din moment ce inculpații nu recunosc tribunalul, nu mai există cale de atac a sentinței, așa că decizia trebuia să devină definitivă. În drum spre locul execuției Nicolae Ceaușescu a exclamat:  „Puteam fi împușcați fără mascarada asta!”.

Ce norme procesuale legale au fost încălcate în „procesul Ceaușescu”?

Din punct de vedere juridic, în cadrul „procesului Ceaușescu” au avut loc încălcarea mai multor norme procesuale legale:

  • lipsa unui act de sesizare și neînregistrarea acestui act
  • necomunicarea către inculpați a actului de sesizare
  • neefectuarea urmăririi penale și a expertizei psihiatrice în timpul urmăririi penale
  • nefixarea termenului de judecată
  • imposibilitatea alegerii apărătorilor
  • nerespectarea termenului de declarare a recursului și nejudecarea acestuia.

Totodată, legile românești nu permiteau aplicarea pedepsei cu moartea la mai puțin de zece zile de la rămânerea definitivă și irevocabilă a verdictului.

Mulți românii l-ar vota și azi pe Ceaușescu

În ultimii ani o serie de sondaje au scos la iveală o realitate tristă: sunt încă mulți români care dacă Ceaușescu ar fi trăit el ar fi fost ales ca președinte…

Cu siguranță este efectul acestor 30 de ani de eșecuri și abuzuri ale guvernelor ce s-au perindat la conducerea țării . Cu toate acestea sondajele arată că pentru a rămâne  în opțiunile electoratului, dictatorul ar fi trebuit să se dezică de Elena Ceaușescu, întrucât  trei sferturi din aceștia spun că aceasta a fost un conducător rău care și-a influențat soțul.

(Jurnal)