Ce reproșează bulgarii turiștilor români. Ce-ar trebui să facem ca să nu ni se mai blocheze roțile și să nu ni se mai ridice mașinile, când parcăm în Bulgaria…

0
632

O postare pe forumul Reddit România despre un autoturism  cu numere de București ce a fost ridicat pentru că a parcat în loc interzis,  a  făcut să putem afla cam ce gândesc vecinii noștri bulgari despre noi, ăștia care năvălim, mai ales vara, în perioada concediilor și la aproape fiecare sfârșit de săptămână, peste ei, ”stricându-le” liniștea, dar aducându-le sume de bani importante la buget. 

„Bulgaria nu-i Romania”,  este titlul  postării de pe Reddit România,  care a provocat  dezbateri aprinse mai  ales  în rândul șoferilor care au tot călătorit prin Bulgaria. Evident că românii pățiți, ce s-au ales cu roțile blocate, mașinile ridicate sau cu amenzi usturătoare, au justificat tot felul de lucruri: ba că ”am uitat să plătesc”,  ba că ”am parcat doar o oră pe loc nepermis”,  ba că ”nu am înțeles ce scria pe panou” etc.

Jurnaliștii au redat totodată  declarația unui bulgar despre cum îi percep vecinii noștri de peste Dunăre pe românii ce călătoresc pe teritoriul Bulgariei și modul în care sunt respectate regulile privind parcarea autoturismelor, în această țară, cităm:

Da, în Bulgaria nu există parcări gratuite, în special în orașele mari și pe litoral, în timpul verii. Nu vă puteți lăsa mașina într-o zonă cu plată și să vă așteptați să nu fiți prinși imediat. De multe ori se folosesc chiar camere de luat vederi, sunt numere de telefon la care și noi îi sunăm de câte ori vedem așa ceva. De obicei, vin destul de repede. De exemplu, în Sofia, aveam niște ucraineni parcați în fața unui garaj pe care îl blocau, am sunat la telefonul fix al municipalității și ei au trimis acest ”păianjen” (n.red.- denumire dată camionului de ridicat autoturisme)  să ridice mașina. Mulți oameni văd și sună la acest număr. Prin urmare, respectați doar legile, este destul de greu să evitați legile în Bulgaria în zilele noastre. De asemenea, tipii ăștia nu pot fi mituiți, sunt camere de luat vederi în camioane și nu poți să-i mituiești să te lase, îți lasă mașina în pace dacă plătești amenda. Chiar dacă ramâi în mașina și te închizi înăuntru tot te ridică și cheamă poliția. Unii localnici au făcut lucruri de genul ăsta, îmi amintesc din niște articole de presă și nu funcționează niciodată.

 Noi, bulgarii, ne temem de șoferii români și cam avem păreri proaste despre obiceiurile voastre de condus. În general, vă considerăm șoferi mai proști decât noi, nu respectați legile locale și vă comportați ca și cum Bulgaria ar fi un teritoriu anarhic din GTA unde puteți face ce vreți.

De asemenea, nu înțelegem de ce călătoriți întotdeauna în grupuri și stați împreună, noi nu avem așa ceva în Bulgaria. Dacă familiile bulgărești merg în Grecia, nu încearcă să rămână împreună, avem GPS și nu e ca și cum te poți pierde în zilele noastre. Nu încercăm să conducem tot timpul 2+ mașini împreună, fiecare conduce cum îi place. Suntem uimiți că încercați mereu să vă ajungeți din urmă prietenii și de aici, de multe ori faceți depășiri sau manevre periculoase. Nu urâm românii, dar nu ne place cum conduceți”, a  mai declarat  cetățeanul bulgar, pentru Reddit Romania.

Dacă ar fi să răspundem unor nedumeriri ale cetățeanului bulgar am spune că în primul rând ne este teamă când intrăm în Bulgaria să nu ni se fure mașina, mai ales dacă este una mai acătări. De aceea circulăm în haită. La un moment dat aceste cazuri deveniseră o obișnuință în țara vecină, fiind făcute atenționări chiar și prin intermediul Ministerului de Externe.

În al doilea rând nu este adevărat că polițiștii și autoritățile nu pot fi mituite, ci doar că nu cu orice sumă…Altfel de ce Bulgaria este percepută ca fiind cea mai coruptă țară din spațiul European, este adevărat că alături de România.

O altă realitate este aceea că parcările plătite nu prea se găsesc, iar atunci când sunt, aplicația pe care trebuie să achiți, on line, staționarea este extrem de greoaie, neexplicită și deseori scrisă doar în bulgară, nu și într-o limbă de circulație internațională.

În privința prezenței noastre masive pe teritoriul bulgar se datorează, da, este adevărat, serviciilor din turism, cu mult peste ale noastre și prețurilor extrem de accesibile. Aici însă ar trebui menționat că fără români, plajele de la Nisipurile de aur sau Nesebar ar fi goale, ca și pârtiile de la Bansko, iarna, la sky.

Ca să nu mai adăugăm faptul că atunci când românul se așează la masă într-un restaurant, el mănâncă, nu se încurcă la o salată de roșii cu castraveți și un pahar de iaurt așa cum obișnuiesc bulgarii. Așa că dacă punem în balanță micile probleme create de conaționalii noștri, după cum relata cetățeanul bulgar celor de la Reddit România,  în raport cu banii pe care îi aducem  bugetului țării vecine, vom constata că micile așa zise ”daune” provocate de români, sunt de-a dreptul insignifiante.

Ca să nu mai adăugăm că în privința bucureștenilor Varna sau orașele  bulgărești mai apropiate de frontieră, au devenit un fel  de centrul vechi al Capitalei, un loc de promenadă și de  luat masa la terase, în timp ce pentru giurgiuveni, orașul Ruse ( respectiv restaurantul Happy),  este de multă vreme  zona predilectă a petrecerii timpului liber, la sfârșit de săptămână,,.

(Florian Tincu)