copii_31770000Părinţii sau tutorii giurgiuveni care pleacă la muncă în străinătate sunt obligaţi, conform legislaţiei în vigoare, să notifice această intenţie serviciului public de asistenţă socială din localitatea de domiciliu. În caz contrar, ei riscă amenzi de până la 1.000 de lei,

Tutorele sau părinţii care pleacă la muncă au obligaţia să anunţe autorităţile române de acest lucru cu minimum 40 de zile înainte de plecarea din ţară, potrivit Legii nr. 272/2004. Notificarea trebuie făcută către serviciul public de asistenţă socială, iar prin aceasta trebuie desemnată, în mod obligatoriu, o persoană care să se ocupe de întreţinerea copilului.

În cazul în care nu anunţă serviciul public de asistenţă şi nu desemnează o persoană pentru a îngriji copilul rămas în ţară, tutorele sau părinţi ce pleacă din ţară sunt pasibili de amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei.

Persoana desemnată a avea grijă de copil trebuie să facă parte din familia extinsă (rudele de până la gradul al IV-lea inclusiv, cum sunt bunicii, unchii/mătuşile sau verii), să aibă minimum 18 ani şi să poată întreţine copilul în perioada în care tutorele legal sau părinţii sunt plecaţi. De asemenea, această persoană trebuie să îndeplinească şi condiţiile materiale, şi garanţiile morale pe care le implică creşterea unui copil.

Acordul persoanei desemnate să întreţină copilul celor plecaţi la muncă în străinătate se exprimă personal în faţa instanţei ce soluţionează cererea, în termen de trei zile de la depunerea ei.

Hotărârea instanţei conţine detalii despre drepturile şi îndatoririle pe care le are persoana căreia i se deleagă autoritatea părintească şi intervalul în care ea are efect. Această delegare a autorităţii părinteşti se face pe o perioadă limitată, de maximum un an.

După ce îşi dă acordul, persoana căreia i s-a delegat autoritatea părintească trebuie să participe, în mod obligatoriu, la un program de consiliere organizat de serviciile publice de asistenţă socială, pentru a preveni situaţiile de conflict, neadaptare sau neglijenţă în relaţia cu minorul.

Jurnal