Ce obligaţie au firmele de asigurare faţă de cei păgubiţi în cazul accidentelor rutiere

0
293

 Noua lege RCA, intrată în vigoare încă de anul trecut, prevede ca firma de asigurare să plătească șoferilor păgubiți în accidenete rutiere mașină la schimb pe perioada în care automobilul propriu se află în service.

Sub 1% dintre şoferii păgubiţi în accidente rutiere au solicitat, în ultimul an, maşină la schimb, deşi acest serviciu este gratuit prin lege.  Firmele de asigurare sunt obligate să deconteze acest serviciu încă din  2017, când a intrat în vigoare noua lege RCA. Pentru a beneficia de automobil la schimb, păgubitul nu trebuie decât să se adreseze unei firme specializate în domeniu. Cel mai mare jucător de pe piaţa de profil este Autonom, care susţine că are o cotă de 50%.

„Pentru a facilita procesul prin care şoferii îşi pot exercita acest drept, AUTONOM le oferă o maşină similară cu cea avariată, fără restricţii în ceea ce priveşte numărul de kilometri pe teritoriul României, fără taxe şi costuri de depozit. Valoarea închirierii va fi decontată direct de la asiguratorul şoferului vinovat de producerea accidentului. Astfel, aceştia pot beneficia acum mai uşor de maşina de înlocuire: trebuie doar să facă dovada deţinerii actelor necesare (Nota de Constatare şi Devizul de Reparaţie), urmând ca maşina avariată să intre în service pentru reparaţii.”, explică reprezentanţii firmei.

Anual, în România se deschid între 250.000 şi 300.000 de dosare de daună pe RCA. În mod normal, toate persoanele implicate în aceste dosare din postura de păgubit pot beneficia de maşină la schimb.

Până în 2017, şoferii implicaţi în accidente puteau beneficia de maşină de înlocuire prin intermediul unităţilor de reparaţii auto, prin serviciul replacement car din contractele de leasing operaţional, prin firmele de asistenţă rutieră sau direct de la firmele de închirieri auto. De anul trecut, în urma modificărilor aduse la legislaţia RCA, acest beneficiu este oferit gratuit tuturor şoferilor păgubiţi în accidentele auto, în condiţiile prevăzute de lege.

(Jurnal)