Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, joi dimineaţă, la nivel naţional sunt în carantină instituţionalizată 38 de persoane pentru care se fac verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID-19 (coronavirus). Alte 11.311 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi sub monitorizare medicală.

Până acum, în România au fost confirmate 6 cazuri de infectare cu virusul COVID-19 (coronavirus). Un pacient, primul depistat pe teritoriul ţării noastre ca fiind pozitiv, este considerat vindecat după ce două teste au ieşit negative la un interval de 24 de ore unul de celălalt, bărbatul fiind externat. Ceilalţi 5 pacienţi sunt internaţi la Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi, iar autoritățile spun că starea acestora de sănătate este, în acest moment, bună.

Miercuri, 4 martie, au fost înregistrate 69 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112 şi alte 1011 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetăţenilor.

Le reamintim cetăţenilor să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE. De asemenea, cetăţenii români din străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20„, arată GCS.

Conform sursei citate, anchetele epidemiologice la Suceava şi Timişoara continuă pentru a identifica toate persoanele cu care pacienţii depistaţi pozitiv miercuri au intrat în contact.

„Facem apel la rudele persoanelor depistate pozitiv să respecte regulile de carantină şi izolare şi să nu încerce să viziteze pacienţii internaţi, pentru că aceştia stau în izolare completă până când sunt declaraţi vindecaţi”, precizează GCS.

Cei doi cetăţeni români infectaţi cu virusul COVID-19 (coronavirus) şi internaţi într-un spital din Japonia au fost declaraţi vindecaţi şi vor fi externaţi pentru a se întoarce în ţară.

Grupul de Comunicare Strategică prezintă şi situaţia privind infectarea cu virusul COVID-19 (coronavirus) la nivel european şi global, făcând precizarea că România se numără printre statele cel mai puţin afectate de acest virus.

Astfel, până în 4 martie, au fost raportate 3.351 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveţia, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania şi Regatul Unit.

La Giurgiu, ultimele date oficiale prezentate de directorul Direcției de Sănătate Publică, Magdalena Mărcuț, sunt următoarele: 55 de persoane aflate în autoizolare, după ce au revenit din Italia, din regiunile afectate (Lombardia și Venetto) însă fără a avea legături cu orașele în care s-au înregistrat cazuri de infectare cu coronavirus. Numărul acesta ne situează, ca județ, pe ultimul loc la nivel național.