Contagion/ Epidemia: Pericol nevăzut, este un film american thriller de acțiune medicală din 2011, regizat de Steven Soderbergh. Pelicula ar putea fi singura care a prezis cu precizie efectele COVID-19. 

Ce final are ”Contagion”, singurul film care a prevestit pandemia?

Filmul ”se deschide” pe un ecran negru, liniștit, perforat de un singur sunet: tusea unei femei. Nu este numai o simplă tuse, ci una grea, flegmatică, care arată că este vorba despre o boală. Pe parcursul următoarelor 106 minute, tusea devine nucleul filmului și declanșatorul fricii. Pe măsură ce victimele cresc și paranoia se întețește, tusea devine laitmotivul poveștii.

Ce final are singurul film care a prevestit pandemia. Este realizat acum 9 ani și totul pare un scenariu știut

În vreme ce conștientizarea coronavirusului Wuhan și a numărului său de decese se răspândesc, la fel s-au reînnoit discuțiile despre drama din 2011 în care a jucat Gwyneth Paltrow în rolul ”Pacientul Zero”. Conexiunile dintre focarul nostru din viața reală și infecția ”MEV1” a filmului sunt izbitoare. Ambele sunt originare din Asia, au venit de la animal și au intrat în lume printr-o piață de pește.

Scenariu știut

În anul 2011, Soderbergh a descris ”Contagion” ca pe o ”abordare ultrarealistă” a pandemiilor, concentrată mai mult pe banalitatea virusului și pe lupta umană de a o îmblânzi. În același timp, a călcat pe pașii unor epopee de dezastru înaintea acesteia, îndeosebi pe cei ai producătorului Irwin Allen, responsabil pentru ”The Towering Inferno”, ”The Poseidon”, ”Adventure” și ”When The Time Ran Out”.

În filmele făcute de Allen din anii 70, de obicei, oamenii solizi au fost cei care au curățat mizeria făcut de birocrații corupți și politicieni murdari. În ”Contagion”, birocrații sunt eroii.

În scenele de final ale ”Contagion”, datorită eforturilor medicilor și cercetătorilor, finanțate de guvern, un vaccin este dezvoltat, testat și produs în masă, potrivit vulture.com.

Producția a devenit, la aproape un deceniu de la premieră, una dintre cele mai vizionate, în această perioadă. De altfel, este a doua cea mai vizionată producție Warnes Bros din 2020. „Nu încercăm să speriem spectatorii că o să moară toată lumea”, a susținut producătorul filmului. ”Este arătat și că va exista o soluție sau că umanitatea își va reveni”, a mai susținut cineastul american.