Ce fel de polițiști ne dorim în ”relația” cu infractorii… Îngeri sau demoni?

0
11133

Foto : 4 aprilie – Trupe ale  jandarmeriei, aplicând măsuri corcitive unor indivizi din Teleorman care au sfidat regulile izolării la domiciliu. 

––––––––––––––––––––––––––––––-

Un bărbat culcat la pământ de luptătorii Poliției a fost bătut cu sălbăticie de șeful Poliției din Bolintin Vale, iar procurorii îl cercetează acum pe ofițer pentru purtare abuzivă… Așa titrau  unele medii de presă recentul incident de la Bolintin Vale, din județul Giurgiu, unde două familii s-au bătut până la sânge în plină stradă, timp de două zile. Vorba aceea, ca-n  basme!   

Conform acelorași surse, după ce scandalagii au fost încătușați și puși la pământ, șeful Poliției Poliției Bolintin Vale, Costel Șerban, și-ar fi permis  să-l caftească bine pe unul dintre tinerii imobilizați.Și de aici începe totul…

O anumită parte a presei a considerat că scenele video postate  pe rețelele de socializare sunt extrem de violente, imagini în care se observă, cităm: cum șeful Poliției Bolintin Vale îl bate pe unul dintre tinerii puși la pământ, pe fondul strigătelor de durere ale celui lovit…

Fără a mă considera partizanul vreuneia dintre părțile implicate în acest conflict, aș îndrăzni totuși să întreb, retoric, dar la urma urmei ce așteptam de la polițiști? Să intervină cu bastoane din mătase și să-i anihileze pe derbedei cu rugăminți părintești și spray-uri ”Madames Rochas”?

Când violatorii, tâlharii, criminalii scapă doar cu o suspendare sau cu o pedeapsă de tot râsul, după ce tocmai au stâlcit în bătaie fete tinere, oameni onești, bătrâni lipsiți de apărare, ne mulțumim cu a consemna fapta și cam atât, însă când vreun rebut social din ăsta, recidivist de carieră, primește o chelfăneală ca să o țină minte toată viața, se găsesc unii care să considere că e ”abuz”, iar că polițistul (ca în cazul de față) trebuie să dea socoteală procurorilor pentru fapta comisă.

Interlopii, jigodiile, scursurile astea ordinare pot folosi topoare, bâte, scânduri rupte din gard, cuțite și chiar pistoale pentru a administra corecții oricui, de fiecare dată când au chef, în timp ce polițiștii, după ce sunt scuipați, loviți, jigniți în fel și chip sunt riguros anchetați dacă folosesc bastonul de cauciuc sau (rareori) arma din dotare.

Încercați să spuneți toate lucrurile astea unui polițist american și o să vă râdă în nas, spunându-vă că probabil este vorba despre vreo glumă proastă sau că sunteți nebun.

De câteva zile organele de ordine sunt masate în stradă, alături de trupele speciale. Elicopterele supraveghează din aer zone de risc major pentru populație, regiuni din țară în care, la scurt timp după întoarcerea  din străinătate a pleiadei de infractori, scandalurile între clanuri și răfuielile personale s-au ținut lanț.

Nu spunem că uneori de partea organelor de ordine se mai fac și excese de zel, dar fără intervenții în forță, fauna asta de dezaxați, nu va putea fi descurajată niciodată să nu mai săvârșească acte reprobabile, ajungând uneori până la crimă.

Mai mult de atât eu sunt nedumerit că în astfel de situații extreme jandarmii și polițiștii nu au în dotare aceleași arme ca cele folosite în conflictele de stradă din 10 august 2018, în Piața Victoriei, unde aproximativ 500 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Atunci Jandarmeria a folosit gaze lacrimogene contra protestatarilor, spray-uri iritante, scuturi, tunuri de apă, unii dintre cetățenii prezenți fiind împuşcaţi cu gloanţe de cauciuc, iar alţii loviți cu brutalitate, cu pumnii și picioarele…

Atunci, ”Țestoasele” (cum erau poreclite trupele de intervenție, extrem de bine dotate) au avut dreptul să strivească o masă de oameni ce protestau pentru drepturi sociale, cu mâinile goale… Când vine însă vorba despre niște infractori de drept comun, de niște derbedei patentați, polițiștii sunt obligați să se poarte ca niște îngeri, să nu le clintească vreun fir de păr, lăsându-i (chipurile!), pe mâna justiției care, după puțin timp, îi lasă în libertate…

În consecință trebuie să ne hotărâm: vrem o poliție care să întroneze legea, sancționând cu o mână de fier orice derapaj al celor cunoscuți cu un istoric infracțional bogat, ori vrem o poliție de catifea, cu polițiști care, chemați  de cetățeni  la locul conflictelor aflate în derulare, să dispară cât mai repede, de teama de a nu fi trași, a doua zi, la răspundere pentru că și-au permis să se apere cu aceleași metode, mai puțin ortodoxe, în care au făcut-o agresorii lor.

(Florian Tincu)

 

 

 

.