România este ţara cu 10 milioane de animale de companie. O familie din 4 are acasă un câine sau o pisică. Și la Giurgiu iubitorii de animale sunt în număr mare. Din păcate aceștia însă nu și-au dezvoltat încă simțul respectului față de ceilalți cetățeni, continuând să lase patrupedele să  elimine excrementele pe trotuare unde ceilalți trecători sunt obligați să calce în ele.

După  numărul anunțurilor de mică publicitate, se pare că cererea de achiziționare de pisici și câini este încă mare, peste tot în țară, dezvoltând  în jurul ei o afacere , de multe ori ilegală.

Crescătoriile neautorizate au devenit adevărate fabrici de pui, iar autorităţile nu mişcă un deget ca să stopeze traficul acestora…

O echipă de la ″Inspectorul Pro″ a reuşit să intre, recent, cu o cameră ascunsă, în două crescătorii neautorizate.

Concluzia:  toate canisele neautorizate din România sunt murdare, pline de bacterii şi virusuri. În astfel de condiţii sunt date animalele la montă.

 O echipă ”Inspectorul PRO” a reuşit să intre în două crescătorii de lângă Bucureşti, adevărate fabrici de câini care alimentează internetul cu zeci de anunţuri pentru pui din rasele de talie mică: Shih-Tzu, Bichoni , Yorkshieri etc.

Reprezentanţii Asociaţiei Chinologice Române nu încurajează însă cumpărarea unui câine (sau pisici)  de pe internet. Este de-a dreptul imposibil, spun ei, ca un crescător corect să poată livra la orice oră, din zi şi din noapte, absolut orice rasă. Într-un astfel de caz, traficul devine evident.

 Iată de ce și noi vă punem în gardă în privința locului din care cumpărați animale de companie.  În consecință doritorii ar trebui să se îndrepte către crescătorii autorizate.  Este  adevărat că şi preţurile  sunt mai ridicate decât cele ale traficanţilor, dar exemplarele sunt bine îngrijite, au pedigree, analizele şi vaccinurile obligatorii sunt la zi.

De menționat faptul că asociațiile chinologice și de protecție a animalelor  în afara protestelor de tot felul, altceva nu prea fac. Cetățenii așteaptă din partea lor acțiuni de salvare a câinilor comunitari, ce rătăcesc pe stradă și care, la temperaturile de afară, pe timp de vară, devin extrem de agresivi și periculoși mai ales pentru copii.

Din păcate asociațiile nu știu altceva decât să  se opună, și nicidecum să vină cu soluții, să găsească resurse de întreținere și de adăpost pentru aceste patrupede.

La Giurgiu, padocurile cu câini sunt suprapopulate. În ciuda anunțurilor pe care atât societatea care le adăpostește și le îngrijește, este vorba de GSL, cât și cotidianul nostru le publică de mai bine de doi ani, cu solicitarea către iubitorii de animale de a înfia un câine, nu prea se mai înghesuie nimeni să facă acest gest.

În acest timp, câinii comunitari aduși din alte zone ale țării sunt în continuare abandonați, noaptea, pe străzile Municipiului, fără putința de a se putea contracara această invazie de maidanezi. Ce este de făcut? Poate aveți dumneavostră vreo idee salvatoare…

(Jurnal)