În urma crizei imobiliare din perioada 2008-2013, se speculează apariția inevitabilă a unei noi recesiuni în anul 2019. Cei mai mulți specialiști în domeniul rezidențialului sunt, totuși, de părere că în viitorul apropiat nu vom trece iar prin acest lucru.  

Presupunerile făcute cu privire la scăderea vitezei de dezvoltare a pieței imobiliarelor, numărul de afaceri și prețurile spațiilor de locuit, s-au confirmat în anul precedent. După câte se pare, această dispoziție continuă, până acum, și în prezent. Este de luat în calcul faptul că în luna februarie a acestui an, procentul privind suma medie cerută la nivel național pentru achiziționarea unei locuințe, a crescut cu doar 3% spre deosebire de aceeași lună a anului 2018.  

„Criză” sau „corecție”?

Din iunie 2014 încoace a avut loc o perioadă de câțiva ani de mărire a prețurilor susținute. Acum îngrijorarea cu privire la o nouă criză imobiliară este menținută de împrejurările în care ne aflăm. Datorită anvergurii acesteia, temă a fost reluată și în cadrul ediţiei naţionale a Clubului Profesioniştilor în Imobiliare, ediţie ce a indicat cei zece ani de la înființarea CPI. Participanții, cei implicați în astfel de afaceri, au avut în medie o părere pozitivă cu privire la viitorul nu foarte îndepărtat, deși au existat și câteva mai negative, venite de la oamenii de afaeri din acest domeniu, al imobiliarelor. Pentru a vedea anunțurile și a-ți face o părere, intră pe motorul de căutare Flatfy pentru a-ți găsi apartamentul potrivit pentru tine.

David Grigorescu, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Agenţilor Imobiliari din România (APAIR) afirmă că: „Astăzi se discută foarte mult despre o eventuală criză, eu i-aş spune mai degrabă corecţie – oricum ar fi, este firesc ca piaţa să fie vie, iar cum în ultimii ani am avut creşteri constante, să vină şi momente în care piaţa stagnează, în care poate chiar să scadă.”

Stocul de locuinţe noi, la 10% din necesar  

Factorul cerere – privită atât ca necesar locativ (la stadiul orașelor mari, dar nu numai), cât şi ca cerere solvabilă – este argumentul principal contra unei noi și inevitabile recesiuni. David Grigorescu, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Agenţilor Imobiliari din România (APAIR) mărturisește că „Personal, sunt optimist în ceea ce priveşte piaţa imobiliară, pentru că cerere există, nevoia de locuinţe noi (şi mai vechi) este foarte mare”. Estimarea făcută după situația din Timișoara, de către Marius Şchiopotă, reprezentantul agenţiei locale Hitch&Mosher, subliniază faptul că este nevoie de în jur de 100.000 de noi spații pentru locuit, în mod proporțional cu celelalte așezări din Europa. Spre exemplu, în Timișoara există numai 10.000 astfel de spații și aici fiind incluse cele ce vor fi cumpărate în acest an, în cazul în care dezvoltatorii reușesc să-și aducă planurile la un sfârșit pozitiv. Cei de la Flatfy au făcut un studiu cu privire la prețurile medii al unui metru pătrat dintr-un apartament vechi și nou.

*Datele sunt colectate de la anunțurile din luna aprilie

„Pentru mine, lucrurile ori cresc, ori scad. Dacă am +3% sau +1,5% în Bucureşti, înseamnă că este o creştere. Piaţa, cifrele arată că este loc în continuare de foarte mare creştere. Dacă mă uit la faptul că faţă de momentul de vârf din 2008 suntem la 31% creştere, înseamnă că este în continuare loc să facem treabă”-  Daniel Tudor, fondator The Concept.

Locuinţele noi se vând off-plan

Viteza mare cu care rezidențele se vând, contractarea a celor mai multe dintre acestea făcându-se încă din perioada de construcție, sau chiar proiectare; afirmă că nivelul la care se află cererea solvabilă este foarte ridicat. Răzvan Caliţă, de la agenţia Coldwell Banker Alpin, mărturisește că „În momentul de faţă, pe zona centrală şi semicentrală (din Braşov, n.red.), nu avem ce livra. 90% din proiectele care se fac în Braşov se vând off-plan sau în stadii intermediare”, iar completarea făcut de Andreea Parti, RE/MAX Choice Timișoara este următoarea: „Tot ce înseamnă proiect nou în cea mai mare parte se vinde off-plan. Este foarte clar că suntem într-o zonă a pieţei în care lucrurile nu vor descreşte. Dacă stăm să calculăm câţi oameni se căsătoresc în fiecare an sau câţi oameni divorţează în fiecare an, întotdeauna va fi nevoie de spaţiu locativ nou.”

Preţul locuinţelor noi depinde de costul de construcţie  

Încetinirea majorării prețurilor se resimte cu adevărat pe piața imobiliarelor spre deosebire de anii precedenți, așa cum afirmă în legătură cu evoluția acestora, Ciprian Iovu, reprezentantul agenției Inter Imobiliare din Iași. Cu toate acestea, Ciprian nu crede că prețurile vor intra într-o tendință descrescătoare. El ne-a explicat faptul că „Atât timp cât apar multe proiecte, iar preţul pe metru pătrat nu prea are cum să scadă foarte mult, pentru că mai este şi un cost de construire, nu prea văd cum ar putea fi o criză aşa de mare (…) ca lumea să aştepte să mai scadă preţul ca să facă o achiziţie ulterioară. Mai ales că, cel puţin în Iaşi, un apartament, dacă apare la un raport calitate-preţ foarte bun, se vinde imediat, adică şi cu, şi fără criză”.

„Ce criză? Colcăie piaţa de clienţi. O perioadă mai bună de dezvoltare imobiliară n-am cunoscut în ultimii 16 ani, de când sunt eu în această industrie. Ce criză să vină în momentul de faţă, când avem clienţi nesunaţi?” – Cătălin Priscorniţă, CEO Blitz Imobiliare (Cluj)

O piaţă totuşi sensibilă

Apar câteva îndoieli cu privire la inevitabila criză imobiliară, cu toate că, așa cum am observat, participanții în afacerile de pe piața domeniului rezidențialului autohton sunt încrezători. David Grigorescu, preşedintele APAIR, este de părere că piaţa din România poate fi foarte ușor afectată de elemente ca de exemplu micșorarea nivelului de îndatorare, creşterea ROBOR sau euro. Cumpărătorii din această domeniu nu sunt la fel de activi în astfel de situații deoarece doresc să afle ceea ce se petrece, cu cât se va mări euro, câţi bani pot împrumuta de la bancă și aşteaptă o perioadă pentru a putea analiza schimbările care se petrec, mai exact dacă scad sau nu preţurile. Chiar această sensibilitate determină scăderea numărului de tranzacţii în anumite perioade.

Marius Şchiopotă, Hitch&Mosher Timişoara, afirmă: „N-aş vrea să vă spun dacă urmează o criză sau nu, cred că niciunul dintre noi nu este în măsură să facă acest lucru, cred totuşi că o corecţie în perspectiva următorilor trei-patru ani va fi pe piaţă, indiferent de cât optimism abordăm astăzi”.