Ne aflăm în fața unui paradox, sau doar ne scărpinam cu mâna stângă la urechea dreaptă ?  ”Poliția Română acționează pentru siguranța cetățenilor în mediul online și depistarea celor care comit infracțiuni pe internet…”, cam așa sună textul… Adevărat și frumos până aici! Ce se întâmplă însă atunci când devenim martorii unor adevărate valuri de infracțiuni, în mediul online, recunoscute de către infractori teribiliști (vloggeri cu notorietate),  care, cu dezinvoltură ( și ridicând la rang de „laudă” , fapta comisă de ei), se autodenunță? Așa cum am constatat în ultimele săptămâni, în câteva din materialele informative prezentate de mai multe posturi de televiziune. 

Mai concret …Expuneam cu câteva zile în urmă,  cititorilor noștri, un caz semnalat, tot de domniile lor ( fapt pentru care trebuie să le mulțumim !),  de autodenunțul  unei (ce să vezi?!),  concurente în cadrul unei emisiuni de tip ”reality show” ( ”Mireasa…”) , produsă de un trust de presă TV și difuzată atât în direct,  pe un post de televiziune, cât și în mediul online, live,  24 ore din 24, pe platforma on-line aparținând aceluiași trust  ( ”Antenaplay”).

 Individa cu pricina povestea ,  cu lux de amănunte ,  că a fost părtașă la comiterea de acte sexuale  cu o minoră ce se afla în stare de ebrietate. Ba, mai mult, recunoștea  implicarea ei directă în favorizarea și încurajarea infractorilor care s-au dedat la comiterea acestor acte penale, de o gravitate înfiorătoare,  ignorând , cu bună știință,  faptul  că era  filmată,  parcă sfidând pe toată lumea …

Am însoțit articolul despre care facem acum vorbire,  cu înregistrări  realizate de persoane care urmăresc acest ”reality show” , oameni de bună credință care au fost oripilați și șocați de ceea ce aflau, în direct…

Ce trebuie să se întâmple mai departe pentru ca aceste fapte să nu rămână doar la faza de „știre mondenă” sau bârfă la colț de stradă? Ce trebuie să se întâmple , în continuare, ca astfel de indivizi/individe să  conștientizeze că încălcarea legii nu este o joacă și că odată ce au comis astfel de infracțiuni nu vor rămâne nepedepsiți/te?…. Ce trebuie să se întâmple mai departe pentru a încuraja martorii ( spectatorii unor astfel de evenimente),  să continue să acționeze (în spiritul unor cetățeni responsabili) și să expună, să denunțe toate faptele reprobabile despre care au auzit sau la care, din întâmplare, sunt sau au fost martori?

Evident  că organele de cercetare penală ar trebui să se AUTOSESIZEZE !  Nu o dată am fost  martorii unor acțiuni de succes ale poliției și parchetelor din România, prin care organizații criminale și/sau infractori au fost deferiți justiției ca urmare a efectelor autosesizării organelor competente…

Dar hai să vedem ce este, de fapt,  această AUTOSESIZARE ?

Conform dicționarului explicativ al limbii române „a se autosesiza = sesizare din oficiu”….. 

Sesizarea din oficiu a organelor de urmărire penală reprezintă modalitatea de sesizare internă prin care aceștia iau la cunoștiință (altfel  decât prin calea denunţului sau a plângerii),  de săvârşirea unor fapte prevăzute de legea penală şi incriminate de legiuitor ca infracţiuni. Simplu, nu?

Iar situaţiile,  împrejurările în urma cărora organele de urmărire penală se pot sesiza din oficiu sunt multiple,  în condiţiile în care legea se referă la orice altă cale,  diferită de modurile generale sau cele speciale prevăzute de lege.

Astfel, printre căile prin care organele de urmărire penală pot lua  cunoştinţă de săvârşirea unor infracţiuni vom aminti ( cu titlu de exemplu), câteva situaţii care nu au caracter limitativ…Și anume:  toate mijloacele de informare în masă, respectiv  presa scrisă  sau audio (radio) , care dau publicității aspecte negative din activitțăile unor persoane fizice sau unitati economice (după caz), dar si ZVONUL PUBLIC, care și el reprezintă o modalitate de natură să atragă atența organelor de urmărire penală cu privire la anumite activități sau acțiuni menite să ascundă infracțiuni …

Tot ce trebuie să facă, ulterior,  organul de urmărire penală – sub titlul de OBLIGATIE – este să încheie un proces-verbal de constatare a infracţiunii care, din punct de vedere procedural, reprezintă actul de începere din oficiu a urmăririi penale.

Așadar … Pe când să așteptăm încheierea unui astfel de proces verbal din partea organelor de cercetare penală cu privire la istorioara expusă de cotidianul  nostru,  zilele trecute,  într-un mod destul de argumentat și dincolo de orice echivoc?! 

 Așteptăm cu deosebit interes să vedem cum vor evolua lucrurile , considerând , totodată, că această investigație va fi un real îndemn de a ne implica cu  toții în acerba luptă cu eradicarea infracționalității !

(Dana D.)