Se apropie perioada vacanțelor pentru elevi, a examenelor de sfârșit de an școlar , dar  și de organizarea BANCHETULUI , cel mai așteptat moment de toată lumea: elevi (de orice vârstă!), părinți și profesori. 

Și cu toate acestea sunt dascăli care nu sunt de acord cu o astfel de aroganță, mai ales când ea nu se bazează pe niște rezultate de excepție la învățătură.

Cadre didactice ne spuneau că sunt șocați de solicitările  părinților elevilor.  Cele mai ciudate  pretenții ale părinților  sunt cele legate de imaginea copiilor lor.

Ei vor ca la serbarea de final de an școlar copiii lor să poarte neapărat coroniță și să li se dea diplomă de cel mai…cel!  Nu contează dacă are media 5 pe linie..! Mămica vrea ca odrasla ei să poarte coroniță și să i se scrie ode pe o bucată de carton!  Ave Cezar!

Ca să nu mai stăm să comentăm dorința acestora ca  dascălii fiecărei clase  să organizeze musai un banchet chiar și pentru gâgâlicele din clasele pregătitoare. Nu contează care sunt costurile. Și toate acestea pe fondul unor regulamente stricte care interzic astfel de manifestări.

Ne uităm la partenerii noștri de peste Ocean și vedem că acolo în tot cursul educațional nu există decât o singură petrecere oficială , cea de absolvire a Colegiului.

La noi nu! Nimeni nu vorbește aici de examene, de Bac,  de mediile obținute pe parcursul unului…De ce să ne întristăm. Altfel spus, nu  vorbește nimeni de funie în casa spânzuratului!

Peste tot doar zâmbete! Se pregătesc robe, rochii din voal, geluri de păr, și fixativ, rujuri, rimel-uri și mult, mult sclipici. Căci totul trebuie să fie GLAMOUR! Că doar odată trece fata mamii în clasa I-a, nu-i așa!

Dar cu rezultatele ce facem, că sunt cam slabe… Lasă dragă copilul să se distreze că are timp până la majorat să tot învețe carte!

Unii dintre profesori se plâng însă că situația în educație este catastrofală și că în multe școli și licee din Municipiul Giurgiu sunt elevi, din  clasele terminale, care nu știu nici măcar să scrie și să citească. Bă ești Prost?! Bă ești nebun?!

În schimb  dorim să îi dăm copilului, de  doar 5 anișori , banchet, să-i dăm diplomă de merit , să îi croim rochie de seară, iar băieților,  deși nu știu încă să se încheie la șireturi, să le dăm cu mult, mult gel pe păr.

Iată ce își doresc unii dintre părinți , de la  copiii lor și totodată de la profesorii acestora: fițe, imagine și multă strălucire!

Educația  a rămas pentru mulți pe ultimul palier, doar o simplă butaforie! ”Afară-i  vopsit gardul și înăuntru”…. nu se mai face carte…e BANCHET!

(Florian Tincu)