Terasele s-au deschis de la 1 iunie, însă recomandarea privind la datele personale pe care ospătarii  trebuie să le ceară clienților,  în momentul în care aceștia  se așează la masă sau fac rezervare, i-a derutat pe mulți  patroni  și în același timp pe clienți…

Premierul Ludovic Orban a explicat însă, luni seară, că reprezentanții teraselor nu trebuie să înregistreze CNP-ul clienților, ci doar numele, prenumele și numărul de telefon.

Rațiunea acestei măsuri a fost foarte simplă: din cauză că se adună foarte mulți oameni la un loc, dacă se descoperă un caz de persoană care este pozitivă, care s-a dus într-o terasă, ai nevoie pentru rapiditatea anchetei epidemiologice să poți să consulți bazele de date ca să știi care sunt persoanele care există cu risc de infectare”, a spus Ludovic Orban la Digi24, precizând că aceste date erau înregistrate și înainte, atunci când clienții doreau să facă o rezervare.

Premierul a mai explicat că este nevoie de aceste date pentru identificarea persoanelor care au intrat în contact cu clienții bolnavi și care trebuie să intre în izolare la domiciliu.

Referitor la faptul că normele pentru redeschiderea teraselor au fost anunţate târziu, Orban a spus că anterior au existat discuţii cu reprezentanţii industriei Horeca, iar normele au fost lucrate de aceştia cu cei de la Institutul Naţional de Sănătate Publică şi cu ANSVSA.

Orban a precizat că Guvernul a discutat cu reprezentanţii patronatelor din diverse ramuri ale economiei înainte de a dispune măsuri şi a spus că are în plan noi măsuri de relaxare a restricţiilor.

(Jurnal)