izmirpod (1)”În timp ce la noi autostrăzile se prăbușesc , iar în loc  să fie gata în 2 ani se prelungesc uneori de câte trei, patru  ori pe atât, celelalte state dau în folosință adevărate opere inginerești.  Unul dintre acestea este  podul autorutier de peste golful Izmir, ce a fost inaugurat recent în Turcia, lucrare care a început  acum trei ani.

El este al doilea ca mărime la nivel europea fiind  construit aproape în întregime cu oțel românesc. ArcelorMittal Galați a furnizat 34.000 de tone de oțel pentru construcția podului peste Marea Marmara. El este mai înalt chiar și decât Turnul Eiffel din Paris.

Podul   a fost botezat Osman Gazi , după numele sultanului Osman I care a dat totodată și  numele dinastiei otomane în secolul al XIV-lea.

El este unul dintre cele mai mari poduri suspendate din lume, întinzându-se pe o lungime de 3 kilometri. El constituie tronsonul principal al proiectului autorutier Gebze-Orhangazi-Izmir, lung de 433 km. În proiect s-au investit 9 miliarde de dolari , fiind unul dintre proiectele ambitioase ale președintelui Erdogan pentru anul 2023.

În acest timp la noi Povestea ”Prostia Omenească”, a lui Creangă , devine realitate.  Un pod rutier nou-nouț, construit în localitatea bihoreană Vadul Crişului, investiţie de aproape un milion şi jumătate de lei, făcută din bugetul local,   face legătura între şosea şi… o pădure, făcându-l  inutil căci  maşinile nu pot pătrunde în peisajul stâncos de peste pod.

Podul deși este unul rutier, cu două benzi,  nicio maşină nu poate să-l treacă pentru că dincolo este doar pădure! Zeci de oameni au venit zilele trecute să vadă cu ochii lor minunea de pod care duce către nicăieri. Podul de poveste are peste 100 de metri lungime şi 4,5 metri lăţime. Ar putea fi folosit cel mult ca loc de parcare pentru maşinile turiştilor, însă, potrivit codului rutier, oprirea pe poduri este interzisă. Așa că judecați singuri dragi concetățeni, ce construiesc alții și ce ” minunății” construim noi !?

(Jurnal)