Atacatorul care a intrat chiar în seara de Haloween , marţi 31 noiembrie, cu o maşină într-un grup de biciclişti,  este uzbekul Sayfullo Habibullaevic Saipov.

Atentatorul ar fi un simpatizant al Statului Islamic care  şi-ar fi proclamat loialitatea faţă de gruparea teroristă, chiar cu puţin timp înainte de atac.

Surse din poliţie citate de New York Post au declarat că bărbatul, în vârstă de 29 de ani, a intrat cu o dubă pe o pistă de biciclişti din Manhattan, pe Houston Street, şi a lovit mai multe persoane, apoi s-a ciocnit de un autobuz plin cu elevi şi a ieşit din maşină strigând „Allahu Akbar”.

Bărbatul urmărit de Poliţie ar fi scos un pistol de paintball şi unul cu bile, probabil pentru a-I intimida pe urmăritori , dar a fost imediat împuşcat în abdomen de un poliţist.

Saipov a ajuns în stare critică la spital, unde a fost operat. Medicii spun că va supravieţui, iar poliţia aşteaptă ca bărbatul să se trezească după anestezie, pentru a-l interoga.

Ciudat a fost pentru poliţişti să găească în cabina maşinii atacatorului mai multe imagini cu steaguri ale Statului Islamic.  Anchetatorii au  mai descoperi  în duba cu care bărbatul a intrat în mulţime şi mai multe bileţele scrise de mână, în care Sayfullo îşi afirma loialitatea față de jihadişti.

Sayfullo Habibullaevic Saipov locuia în Statele Unite de şapte ani şi a condus două companii de camioane din Ohio, de-a lungul timpului. El era şofer Uber şi este descris ca fiind un om prietenos, care se descurca de minune cu copiii, dar refuza să fie fotografiat.

Saipov, era căsătorit, avea doi copii, lucra pentru Uber şi locuia în prezent în New Jersey, scrie The Guardian. El Saipov  a intrat în SUA în 2010 şi a locuit pe rând în Ohio, Florida şi apoi în Patterson, New Jersey. El era din Tampa, Florida.

Dilfuza Iskhakova, care locuieşte în Cincinnati, Ohio, a declarat pentru The Guardian că bărbatul a stat cu ea timp de câtva luni, în urmă cu şase ani, la sosirea din Uzbekistan.

Părea un băiat amabil, dar nu vorbea prea mult”, povesteşte Iskhakova, adăugând că tânărul doar pleca şi venea de la serviciu, el lucrând la un depozit.

(Jurnal)