Conform Codului Rutier, toți șoferii care dețin mașini care circulă pe drumurile publice din țara noastră sunt obligați să aibă în portbagajul mașinii trusă de prim ajutor, extinctor și triunghi reflectorizant.

Chiar dacă le au pe ambele în portbagaj, inclusiv triunghiurile reflectorizante, la controalele de rutină ale Poliției Rutieră mulți dintre șoferi sunt amendați deoarece trusa medicală și extinctorul au datele de valabilitate expirate. Astfel, este necesar ca șoferii să verifice și datele de expirare ale extinctorului și a trusei medicale.

În cazul lipsei unuia dintre aceste obiecte sau a întregului kit, amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni este de la 580 la 725 de lei.

Însă, mai există o situație în care șoferul este pasibil de amendă.

Mulți dintre șoferii români nu știu că atât trusa medicală auto, cât și extinctorul au termene de valabilitate, astfel că expirarea acestora poate atrage amenda, ca și când șoferul nu le-ar avea.

Omisiunea este considerată de către polițiștii de la circulație tot contravenție. Astfel, amenda va fi și în acest caz cuprinsă tot între 580 și 725 de lei.

Așadar, atenție la cum vă pregătiți și verificați mașina, mai ales că este sezonul vacanțelor, și ar fi păcat să începereți relaxarea cu o amendă.

(Jurnal)