Ce afecţiuni poate aduce cu ea, CANICULA…

0
266

fotofondcanicula-1436197938 (1)Perioada caniculară instalată de ceva vreme în toată ţara reprezintă nu numai un prilej de vacanţă şi relaxare departe de problemele cotidiene pentru giurgiuveni, ci şi ”contextul” propice dezvoltării sau amplificării anumitor afecţiuni medicale.

Pentru a afla cu ce probleme de sănătate se confruntă giurgiuvenii în această perioadă şi cum pot fi ele combătute, ne-am adresat medicului specialist în medicina de familie, Mădălina Mina, care a avut amabilitatea să ne ofere mai multe precizări şi indicaţii: Într-adevăr, cele mai frecvente acuze ale pacienţilor în sezonul estival sunt cele datorate efectelor căldurii. Acestea se manifestă în special la pacienţii care au un istoric de boli cronice (boli cardio-vasculare, diabet, insuficienţă respiratorie, etc.). Zilnic, se prezintă pentru consult în medie 4 pacienţi acuzând sindrom vertiginos datorat scăderii tensiunii arteriale (hipotensiune), 2 pacienţi cu diverse afecţiuni ale pielii (de la dermatita solară datorată expunerii îndelungate la soare, până la eczeme datorate în special scăldatului în ape murdare) şi cel puţin un pacient cu cefalee datorată insolaţiei. În cazul pacienţilor cu boli cronice care dezvoltă simptome noi (vertij, greaţă, cefalee, dificultate în respiraţie, etc.), se impune un control la medicul de familie, cu eventuala revizuire a tratamentului.

În ceea ce priveşte recomandările generale pentru protecţia organismului de caniculă, dr. Mina a enumerat: evitarea expunerii prelungite la soare (mai ales între orele 12.00 – 16.00), utilizarea unei creme cu factor de protecţie solară adecvat (pentru copii 50+, pentru adulţi 15-20, iar pe zonele care prezintă nevi pigmentari – aluniţe – 50+), hidratarea adecvată (consum de lichide, fructe, legume), evitarea consumului de alcool, care accelerează pierderea lichidelor prin transpiraţie. Nu în ultimul rând, dr. Mina le recomandă pacienţilor vârstnici şi copiilor să evite părăsirea locuinţei în perioadele în care temperatura depăşeşte 29-30 de grade Celsius.

T. Nicolau