doctor-minaSchimbările climatice din ultimele zile influenţează, fără îndoială, organismul uman, care este supus trecerii bruşte de la temperaturi de vară la temperaturi scăzute, chiar şi de 15 grade celsius. Pentru a afla care sunt cele mai predispuse categorii de persoane afectate de aceste fluctuaţii termice, ce afecţiuni pot ele genera, dar şi în ce constă tratamentul aferent, ne-am adresat medicului specializat în medicina de familie, Mădălina Mina, care a avut amabilitatea să ne răspundă întrebărilor:

În general, fluctuaţiile de temperatura de peste 10 grade celsius afectează pacienţii cu patologii cronice. Specifică sezonului rece este exacerbarea afecţiunilor respiratorii: astm bronşic şi bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), precum şi creşterea presiunii arteriale cu 10-30 de unităţi pe fondul unei contracţii a vaselor periferice. Aceşti pacienţi trebuie să îşi respecte cu stricteţe tratamentul afecţiunilor prescris de medic şi să se adreseze acestuia dacă constată o înrăutăţire a bolii sau simptome noi, ne-a declarat dr. Mina.

De asemenea, domnia sa ne-a precizat că pacienţii cu artroze sunt cunoscuţi pentru meteosensibilitatea pe care o asociază şi pentru reapariţia sau agravare durerilor articulare. În acest caz, pe lângă tratamentul antiinflamator şi antialgic prescris de către medic, se poate recurge la kinetoterapie cu rol în reducerea contracţiilor musculare dureroase, precum şi la aplicarea de comprese calde pe zona dureroasă, după aplicarea cremelor antiinflamatoare, pentru a îmbunătăţi efectul acestora. 

Nu în ultimul rând, vremea rece şi începutul şcolilor predispun la propagarea infecţiilor virale. În acest sens, dr. Mina ne-a spus că în ultima săptămână s-au prezentat la cabinet zilnic 2-3 pacienţi, în special copii, acuzând durere la nivel faringian, tuse şi febră 38.5 – 39 grade Celsius. În ceea ce priveşte tratamentul, colaboratoarea noastră recomandă repaus vocal, administrarea de antiinflamatoare şi antiinfecţioase locale, antitermice în caz de febră, hidratare  şi evitarea colectivităţii pentru câteva zile, pentru a limita răspândirea virusurilor.

(Teodora Nicolau)