Magistrații Curții Constituționale au discutat azi, 23 ianuarie, ore bune pe sesizările depuse pe Legile Justiției, și au și luat o primă decizie în acest sens. Astfel, ei au declarat constituțională înființarea secției care anchetează magistrați, însă au amânat,  pentru data de 30 ianuarie, deciziile privind statutul magistraților și organizarea CSM.

În ceea ce privește Legea reorganizării judiciare, ea va fi retrimisă în Parlament, pentru că au fost admise patru chestiuni ca fiind neconstituționale, a anunțat Valer Dorneanu, precizând, totodată, că detalii vor fi date în perioada următoare.

„Dosarele care vizează statutul magistraților și organizarea CSM le-am amânat pentru 30 ianuarie, iar cel privind organizarea judecătorească  – am dat o decizie. Aceasta constă în respingerea obiecțiilor de neconstituționalitate extrinseci care vizau modul de constituire al comisiei parlamentare. Am admis patru puncte din textele pe care le-au ridicat autorii”, a declarat președintele CCR, Valer Dorneanu.

Zeci de magistrați spun că modificările la Legile Justiției încalcă grav Constituția

La finele anului trecut, mai exact pe 29 decembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a sesizat Curtea Constituțională, considerând că opt dintre articolele din Constituție sunt încălcate prin modificările adoptate de Parlament la Legea privind organizarea instanțelor și Parchetelor, și legea privind funcționarea și organizarea CSM.

Prima sesizare făcută de ICCJ se referă la statutul magistraților, iar documentul este semnat de 89 de magistrați care spun că modificările din Parlament încalcă nu mai puțin de 14 articole din Constituție.

O altă sesizare se referă la înființarea Parchetului special pentru investigarea judecătorilor și procurorilor, ICCJ apreciind că se încalcă principiul egalității în fața legii, deoarece magistrații ar deveni singura categorie profesională din România cu un Parchet dedicat.  De asemenea, ICCJ consideră că verificarea, de către comisiile parlamentare de control al serviciilor secrete, a declarațiilor date de magistrații aleși în CSM, conform cărora nu sunt ofițeri acoperiți sau colaboratori, încalcă separația puterilor în stat.

Pe de altă parte, procurorul general al României, Augustin Lazăr, se declara, la primele ore ale dimineții, convins că judecătorii Curții Constituționale vor da o decizie „istorică” asupra sesizărilor privind modificarea legilor justiției.