Din discuțiile avute cu câțiva dintre crescătorii și comercianții de păsări vii, din județ,  aceștia își arătau nemulțumirea față de recenta Decizie nr. 1 a Centrului Național de Combatere a Bolilor (CNCB), valabilă la nivelul întregii țări, conform căreia: ”pentru o perioadă de 30 de zile se suspendă organizarea și  comercializarea păsărilor vii (de la puii de o zi până la păsările de reformă) pentru toate speciile de păsări, comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum și a oricăror altor activități de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populației”.

O decizie apărută aproape peste noapte din cauza depistării unui focar de gripă aviară la păsările dintr-o exploatație comercială din localitatea Ungheni, județul Mureș.

Astfel, la solicitarea Autorității Naționale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranța Alimentelor, în seara zilei de 7 mai 2021 s-a întrunit Comitetul Național pentru Situații de Urgență – Centrul Național de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor măsuri în contextul diagnosticării virusului gripei aviare

Sunt însă unii comercianți de păsări care însă contestă faptul că puii de zi ar face parte din această categorie, amenințând că vor protesta împotriva acestei decizii care le-ar aduce prejudicii comerciale majore.

Din discuțiile avute cu câțiva medici veterinari, aceștia ne-au precizat că nemulțumirea reprezentanților fermelor de creștere a păsărilor este nejustificată privind interzicerea vânzării puilor de o zi prin magazinele lor, demers care se înscrie în interdicția Deciziei 1, ca aceste produse, să nu se comercializeze prin intermediul magazinelor.

Asta nu înseamnă, mai spuneau medicii veterinarii, că păsările nu pot fi comercializate direct din fermele de păsări ce primesc avizul de comercializare a acestora, lucru confirmat chiar și de specialiștii din DSVSA Giurgiu.

(Jurnal)