Tot mai mulți giurgiuveni încearcă să iasă la pensie cât mai devreme le permite legea. Vorbim aici despre acele pensii anticipate sau anticipate parțial, o „portiță” legislativă pentru cei care se simt în nesiguranță în ceea ce privește locul de muncă sau care, pur și simplu, vor să se retragă din activitate.

Conform informațiilor primite de la directorul Casei Județene de Pensii Giurgiu, Marian Dumitru, în anul 2016 un număr de 84 de giurgiuveni au solicitat pensionarea anticipată (au avut cu minim șase ani mai mult decât necesarul la stagiul de cotizare), iar alte 690 de persoane au solicitat să beneficieze de pensionarea anticipată parțială (odată cu aprobarea cererii, sunt penalizați, pentru că nu se poate „acoperi” diferența de vârstă cu anii în plus de cotizare).

Conform acelorași date, pensia medie pentru cei care s-au pensionat anticipat este de 1.064 de lei, în timp ce, pentru pensionarii anticipați parțial, pensia medie nu depășește 632 de lei.

„Motivele pentru care se pensionează anticipat sunt dintre cele mai variate, de la probleme de sănătate, până la faptul că au părinții bătrâni și bolnavi, la țară, și vor să aibă grijă de ei, fie că vor, pur și simplu, să se ocupe de nepoței. Unanim, cei cu care am mai discutat spuneau că preferă să se pensioneze anticipat, chiar și cu riscul unor penalități, pentru a avea o siguranță a veniturilor”, a mai precizat Marian Dumitru.

La acest moment, în județul Giurgiu sunt înregistrați un număr de 75.055 de pensionari, din care de la bugetul asigurărilor de stat – 66.880 de persoane, și pensionari ai bugetului de stat (alte categorii), 8.175.

Oana Călin