
Colegiul Medicilor îl amenință pe ministrul Bodog cu judecata pentru că nu oprește chestionarea pacienților despre mita din spitale
Temerarul nostru coleg de breaslă, Cătălin Tolontan mai ia o dată taurul de coarne în ceea ce privește sistemul de sănătate din România . De această dată el scoate la iveală abuzul Colegiului Medicilor care îl amenință pe ministrul Sănătății Florian Bodog cu trimiterea în fața instanței în cazul în care nu pune capăt programului informatic prin care sunt chestionați pacienții privind mita din spitale.
Doctorii – scrie jurnalistul – se simt lezaţi de informaţiile date de pacienţi despre cum au fost trataţi în spitale şi ameninţă cu instanţa. “Întrebarea despre mita din spitale nu foloseşte nimănui”, spune președintele Colegiului Medicilor.
În vara lui 2016, ministrul Vlad Voiculescu testează un nou mecanism de evaluare a satisfacției pacienților din spitalele publice. De proiect se ocupă Ștefan Voinea, consilierul ministrului.
”Eram, în 2015, în Colegiul etic al spitalului din Craiova. Și am văzut cifrele. Reieșea că, aproape unanim, pacienții sunt mulțumiți de ceea ce se întîmplă în spitale, de felul în care sunt tratați”, își amintește el. 97,5% era gradul de satisfacție al pacientului român. În ce fel se ajungea la această cifră?
Formulare introduse de secretara managerului
Omul completa, la externare, un formular despre felul în care a fost tratat. De cele mai multe ori o făcea în fața asistentelor.”Și, oricum, formularul ajungea, în general, la secretara managerului, care îl introducea în sistem. Când spitalul vede calificative mici la adresa sa este tentat să nu le introducă în sistem”, explică fostul consilier al ministrului Voiculescu.
Ideea e să depistezi ce fac managerii buni și să extinzi
Jurnalistul mai scrie de faptul că oamenii sunt chestionați. Ei sunt întrebați: ”Ți s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente?”. Dacă răspund cu ”Da”, ei sunt întrebați dacă vor să reclame acest lucru organelor de cercetare.
În cazul în care acceptă să ofere cazul concret, le este expediat prin SMS contactul liniei anticorupție pe care compartimentul de integritate din Ministerul Sănătății a dezvoltat-o împreună cu Direcția Generală Anticorupție din Ministerul de Interne. Practic, le rămâne încă un timp de gândire ca să reflecteze dacă vor să povestească situația. Și doar ei inițiază dialogul, dacă vor, sunând la 0800.806.806.- mai scrie Tolontan.
Ancheta jurnalistului confirmă faptul că unora dintre medici, chiar și din sistemul de sănătate giurgiuvean, nu le convine ca părerea pacienților să fie oferite amalizei opiniei publice.
De ce le este frică medicilor aceștia dacă toate în Sănătate sunt curate? În tot acest timp ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, le promite domnilor doctori salarii de până la 3600 de euro/lună. Nu probabil și acelor medici care astăzi se tem de ce ar putea spune pacienții despre ei…!
(JURNAL)