Cât ne va costa masa de Paște în 2022

0
275

Sărbătorile Pascale sunt din ce în ce mai aproape și mulți dintre noi au început să facă listele de cumpărături cu toate alimentele necasare. Statistic, produsele s-au scumpit față de aceeași perioadă a anului trecut, iar acum românii se văd nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a avea masa completă de Paște. Scumpirile semnificative la alimente se vor resimți în buzunarele românilor atunci când își vor face bugetul pentru masa de Paște.

Așadar, un kilogram de carne de miel viu costă 22 de lei, iar tăiat variază între 32 lei și 52 de lei în supermarket, mai scump cu 35% față de anul trecut. Fermierii justifică aceste creșteri majore în ceea ce privește carnea de miel în funcție de sumele pe care le scot din buzunar pentru furaje. De exemplu, prețul porumbului a ajuns, anul acesta, la 25 de lei.

 

De asemenea, și prețul ouălor la crescătorii particulari a ajuns să fie mai mare față de anul trecut. În prezent, un ou ecologic se vinde cu suma cuprinsă între 1 și 1,5 lei, în funcție de zonă. Acum că vine perioada Paștelui, oamenii se așteaptă ca prețul să crească din ce în ce mai mult. Există și varianta ouălor achiziționate din supermarchet unde prețurie sunt mai atrăgătoare pentru gospodine, dar gustul acestora este altul, iar cozonacul nu are culoare galbenă, pe care ne-o dorim cu toții.

Pentru un cozonac achiziționat din supermarket vom lăsa mai mult cu 11 lei mai mult ca anul trecut, căci au crescut preţurile pentru materia primă.

Prepararea pascăi acasă este mai costisitoare anul acesta pentru că prețul tuturor ingredientelor a crescut, de la făină, la zahăr, ulei, stafide, sau brânză. Cel mai mult vom lăsa la casă pentru ulei, care costă cu aproape 5 lei în plus, dar și pentru făină, al cărei preț a urcat cu mai bine de o treime. Majorări uriașe sunt și în dreptul produselor lactate. Untul e mai scump cu 12 procente și laptele cu 15%.

Gospodinele vor plăti în plus și pentru vopseaua de ouă. Această tradiție de Paște ne costă acum cu 6 lei în plus, în condițiile în care pentru ouă vom plăti mai mult cu 58% față de anul trecut și aproape dublu pentru vopsea.

Verdeața se menține la prețuri similare cu cele de anul trecut, mai ales dacă le vom achiziționa de la țărani.

– ceapa verde: 1–1,5 lei/legătura
– usturoi verde: 1,5 – 2 lei/legătura
– pătrunjel: 1 leu/legătura
– mărar: 1 leu/legătura
– leuştean: 2 lei/legătura
– leurda: 1–1,5 lei/legătura

– salata verde – 2 – 2,5 lei/legătura
– ridichi – 1,5 – 2 lei/legătura

Trăgând linie, făcând un calcul și o comparație cu prețul mesei de sărbătoare de anul trecut pentru câteva produse care compun masa de Paște constatăm că dacă anul trecut se plăteau pe ingrediente în jur de 200 de lei, anul acesta, același coș de cumpărături costă în jur de 300 de lei, adică cu o majorare de minim 30%.

Cumpărături inspirate și sărbători luminate!

(Jurnal)