Potrivit unui studiu publicat de cercetători chinezi și citat de Agerpres, anticorpii împotriva coronavirusului SARS-CoV-2 pot dura până la 12 luni la peste 70% dintre pacienţii care s-au recuperat de COVID-19.

Studiul atestă faptul că vaccinarea poate „reduce răspândirea” virusului, având în vedere că oferă un răspuns imunitar similar modului în care organismul uman generează anticorpi împotriva virusurilor vii.

Pentru acest studiu au fost prelevate 1.800 mostre de plasmă convalescentă de la 869 de persoane care s-au recuperat de COVID-19 după 12 luni de la infectarea lor la Wuhan, oraşul unde s-a detectat primul focar mondial de coronavirus în decembrie 2019.

Cercetătorii au verificat prezenţa şi cantitatea în aceste mostre de RBDIgG, un tip de anticorp ce indică nivelul de imunitate împotriva virusului.

Potrivit rezultatelor studiului, la 9 luni de la boală anticorpii s-au redus cu 64,3 % faţă de nivelul când pacienţii au contractat virusul, dar au rămas stabili până în luna a 12-a.

Răspunsul imunitar a fost mai puternic la bărbaţi decât la femei în primele etape ale infecţiei, însă diferenţa s-a estompat şi a dispărut cu totul după 12 luni.

De asemenea, persoanele din categoria de vârstă 18 – 55 de ani au dezvoltat nivele mai ridicate de anticorpi.

(Jurnal)