Numărul persoanelor din România care au fost infectate cu coronavirus a ajuns  la 100, România intrând deja în scenariul 3. Odată cu creşterea numărului de persoane infectate a crescut şi numărul persoanelor care au nevoie să fie testate.

Potrivit medicului Virgil  Musta, medic la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara,  pentru un singur test spitalul plăteşte aproximativ 200 de lei, iar numărul acestor teste este limitat. „Acesta este şi motivul pentru care nu putem face teste la cerere. Noi ne-am aprovizionat, dar dacă se vor termina testele va fi o problemă în testare. Această problemă există şi în Italia. Nici o ţară mai bogată decât România nu poate face un număr nelimitat de teste”. 

La rândul său ministrul Sănătății, Victor Costache, a anunțat că în prezent se dispune de circa 50.000 de testere pentru coronavirus.

România are suficiente teste. Sunt două feluri de teste: testele rapide, care sunt de ordinul a zeci de mii, numai la Ministerul Sănătății sunt 50.000. Testele rapide se fac luând 2 picături de sânge și testează nivelul imunoglobulinelor. Și mai există niște teste mai complexe care se fac prin TCR care se fac la pacienții simptomatici sau la contacții direcți și care durează mai mult timp. În momentul de față, avem 4.000 de astfel de teste”, a spus Victor Costache.

(Jurnal)