Mașinile electrice sunt din ce în ce mai mult folosite, câștigând tot mai mult teren în fața celor convenționale cu motoarele cu ardere internă pe benzină sau diesel. Astfel, clienții din țara noastră se aliniază acestui trend global, tot mai mulți români făcând pasul către electromobilitate.

Unul dintre motive îl reprezintă costurile de întreținere mai mici în cazul vehiculelor cu emisii zero. În plus, scumpirea continuă a benzinei și a motorinei îi face pe mulți dintre români să migreze către segmentul automobilelor pe baterii.

Dacă te numeri printre posesorii de mașini electrice poți găsi orice stație de încărcare folosind harta oferită de platforma PlugShare. Aici vei afla toate informațiile de care ai nevoie referitoare la punctele de încărcare, la tipul stațiilor (normale sau rapide) și tariful unei încărcări.

Trebuie să știi că majoritatea centrelor comerciale au instalate în parcări stații de alimentare pentru mașinile electrice. Este cazul magazinelor Carrefour, Kaufland, Lidl, Mega Image și Penny. Și în anumite benzinării Mol și Rompetrol găsești stații de încărcare. În cazul stațiilor OMV, Petrom și Luk Oil numărul punctelor de încărcare este, însă, limitat.

Unul dintre cele mai avantajoase tarife le are reţeaua EV Connect. Tariful este unic, de 1,39 lei/kWh, atât pentru încărcarea la curent alternativ (AC), cât și pentru încărcarea la curent continuu (DC).

Rețeaua E.ON Drive aplică tarife de 1,67 lei/kWh pentru „alimentarea” la o stație de încărcare de curent alternativ. La curent continuu, tariful este de 2,22 lei/kWh. Ai posibilitatea să-ți faci un abonament lunar „pre-paid” în valoare de 150 de lei pentru a obţine tarife mai avantajoase: 1,49, respectiv, 1,99 lei/kWh.

O altă rețea de încărcare importantă din România este Renovatio. O încărcare la un punct de curent alternativ cu până la 22 kW vei plăti în jur de 1,45 lei/kWh. În schimb, vei plăti mai mult cu 0,50 lei/kWh dacă vei încărca la curent continuu cu peste 22 kW.

MOL Plugee oferă un tarif fix de încărcare indiferent de cantitatea de energie. Acesta este de 29 de lei pentru o încărcare la curent alternativ și de 44 de lei pentru o încărcare rapidă.

Și rețeaua Enel X tarifează încărcarea în funcție de cantitate. Compania percepe un tarif de 1,29 lei/kWh pentru încărcarea la curent alternativ.

Totodată, 1 kWh pentru încărcarea la curent continuu costă 1,79 lei. Și în acest caz îți poți face abonament lunar. Acesta include 60 kWh, iar tariful pentru 1 kWh este de 1,16 lei.

(Jurnal)