AcasăActualitateCare va fi prețul carburantului de la 1 iulie, în România. Ce...

Care va fi prețul carburantului de la 1 iulie, în România. Ce soluții au găsit Guvernele celorlalte state din Europa!


Guvernul urmează să anunțe  în aceste zile măsurile menite să  îmblânzească prețurile la carburanți…

Deocamdată, Guvernul român a adoptat în 18 mai o subvenție de 0,5 lei / litrul de motorină pentru transportatori și fermieri, pe care conducătorii auto o consider o bătaie de joc.

În urma acestei măsuri circa 3.000 de companii din domeniu ar urma să primească 300 de milioane de lei.

Analiștii spun însă că prin majorarea prețurilor la pompă de către benzinari ( ei având totala libertate de a modifica prețul litrului de motorină), acesta va rămâne neschimbat, și că plafonarea ar fi fost o variantă viabilă, așa cum au făcut ungurii, care însă nu dau la pompă mai mult de 50 de litri cu preț plafonat!

 Ce măsuri au luat alte state UE, în lupta cu prețul carburanților!

Alte guverne nu au stat cu mâinile încrucișate , ci au luat măsuri  prompte, chiar dacă pe perioade scurte de timp. Dar iată ce au făcut:

Ungaria

Guvernul de la Budapesta a extins până la 1 octombrie plafonarea preţurilor la combustibili, dar grupul energetic maghiar MOL a cerut retragerea graduală a plafonării preţurilor la benzină şi motorină pentru a nu pune în pericol siguranţa aprovizionării pe termen lung.

În replică, a fost introdusă vânzarea de combustibil cu preţ diferit pentru maşinile cu înmatriculate în străinătate, ceea ce a atras amenințarea cu infringement din partea Comisiei Europene.

Preţurile la benzină şi motorină nu pot depăşi 480 forinţi (1,21 euro) pe litru la benzinării.

Cehia

După invazia rusă în Ucraina, guvernul ceh a suspendat taxele de drum pentru mașini, autobuze și camioanele până la 12 tone, ca și obligația de a adăuga componenții bio costisitori  la benzină și la motorină.

Polonia

 Deja din ianuarie, a fost redusă TVA la motorină până la 8%, de la 23% pentru o perioadă de 6 luni.

Slovenia

Guvernul Sloveniei a decis să plafoneze, începând de la jumătatea lunii martie, preţul benzinei şi motorinei la 1,503 şi, respectiv, 1,541 euro pe litru, pentru o lună. După o încercare de a renunța la plafonare, în 11 mai a reintrodus-o pentru 3 luni, fixând prețurile la 1,560 euro / litru de benzină și la 1,668 euro / litru la motorină. Prețurile angro au fost fixate la 1,540 respectiv 1,648 euro/litru.

Croația și Serbia

De la începutul lunii februarie, guvernul croat a plafonat prețul benzinei standard la echivalentul (de atunci) a 1,516 euro / litru și la 1,505 euro / litru de motorină. Tot de atunci, în Serbia prețurile au rămas plafonate la echivalentul a circa 1,73 euro / litru, la cursul din acel moment. Apoi, la începutul lunii următoare Serbia a redus accizele cu 20%, pentru 30 de zile.

Germania

În 25 martie, s-a decis reducerea taxelor cu 30 de eurocenți pentru benzină și cu 14 eurocenți pe motorină, pentru 3 luni.

Franța

A fost introdusă o reducere la pompă de 15 eurocenți pe litru, iar pentru transportatori a fost rezervat un buget de granturi de 400 de milioane de euro.

Italia

Până la 8 iulie este în vigoare o reducere a accizelor de 30 de eurocenți la benzină motorină și GPL. Transportatorii beneficiază de o deducere a taxelor de 28% la achizițiile de motorină din primul trimestru.

Olanda

Au fost reduse accizele cu 21% la benzină și la motorină de la 1 aprilie, pentru tot restul anului.

Spania

Sectorul transporturilor va fi, până la 30 iunie, principalul beneficiar a unei reduceri de 20 de cenți pe litru, din care 15 cenți vor fi acoperiți de stat și 5 cenți de companiile petroliere. Pentru luna aprilie a fost decisă și o rambursare parțială a taxei pe emisii.

Portugalia

Până la 30 iunie va funcționa un mecanism de rambursare a TVA și a taxelor pe emisii care au rezultat din scumpirea combustibililor. Și a fost majorat voucher-ul pentru folosirea cardului la plata la pompă de la 5 euro, la 20 de euro.

Deși ar putea să opteze pentru una din toate aceste variante, Guvernul nostru se codește ca de fiecare dată, venind cu soluții ce mai degrabă stârnesc mânia populației decât să creeze o oarece stare de relaxare și stabilitate.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
ploaie ușoară
22.9 ° C
22.9 °
22.9 °
70 %
2.6kmh
37 %
Dum
36 °
lun
36 °
mar
36 °
mie
38 °
joi
33 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com