Care sunt restricțiile de circulație pe șosele, impuse camioanelor de mare tonaj, începând de joi, 29 iulie!

0
161

Conform Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNAIR), în această perioadă toridă, se impun restricţii de circulaţie pentru mașinile de mare tonaj.

 Astfel accesul lor este permis doar în zilele de joi, vineri şi sâmbătă, pe întreaga reţea rutieră, exceptând judeţele Harghita, Neamţ, Suceava şi Botoşani. Măsura a fost luată din cauza caniculei, care sub greutatea cauciucurilor acestor mașini de mare tonaj, poate deteriora textura asfaltică.

Restricțiile de circulație sunt în vigoare între orele 12:00  și  20:00.

Potrivit CNAIR, măsura este adoptată pentru protejarea şi conservarea sectoarelor de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă, respectiv pentru prevenirea deformaţiilor majore ireversibile (ce implică şi pierderea stabilităţii straturilor rutiere) care pot apărea pe reţeaua rutieră, ca efect al desfăşurării traficului greu în condiţii de caniculă.

Vizate sunt în primul rând autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone.

Circulația poate fi interzisă temporar pe autostrăzile şi drumurile naţionale din judeţele aflate sub avertizări de cod portocaliu și roșu de caniculă pentru următoarele autovehicule grele:

  • transporturile de persoane; transporturile de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală;
  • vehicule care participă la intervenţii în caz de forţă majoră; transporturi funerare;
  • transporturi poştale; transporturi de echipamente de prim ajutor;
  • transporturi pentru distribuire de carburanţi; transporturi de mărfuri sub temperatura controlată;
  • transporturi pentru tractări vehicule avariate; transporturi pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate; transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării;
  • transporturi apă îmbuteliată; transporturi produse provenite din exploatări agricole; transporturi militare implicate în exerciţii multinaţionale.

(Jurnal)