Care sunt prioritățile giurgiuvenilor pentru orașul lor?

0
133

În data de 22 martie s-a încheiat campania ”Prioritățile orașului tău” destinată  identificării proiectelor majore pentru dezvoltarea principalelor zone metropolitane din România .

Astfel, locuitorii fiecărei reședințe de județ, respective Giurgiu,  au fost îndemnați să numească  10 proiecte utile orașului lor. Acestea au fost identificate de Banca Mondială, în parteneriat cu Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România și cu sprijinul autorităților publice subnaționale.

Selecția a avut loc în urma unor scrisori de solicitare din partea Băncii Mondiale către primăriile reședință de județ, consiliile județene și prefecturile din țară pentru identificarea unei liste de cel mult 10 proiecte strategice, cu impact metropolitan. Proiectele selectate au trebuit să îndeplinească o serie de criterii după cum urmează:

 1. Sunt incluse într-un document strategic sau programatic existent (Strategia Integrată de Dezvoltare UrbanăPlanul de Mobilitate Urbană DurabilăPlanul Urbanistic GeneralMasterplanul General de Transport).
 2. Au un prag valoric minim, ajustat în funcție de capacitatea bugetară a fiecărei reședință de județ.
 3. Nu au finanțare asigurată (lista conține proiecte pentru care este necesară finanțare din fonduri UE, fonduri guvernamentale, sau alte surse).

Campania s-a terminat, preferințele au fost centralizate, iar acum au apărut și rezultatele. Deloc surprinzător, în Municipiul  Giurgiu, prioritatea rămâne Spitalul Județean. Varianta de ocolire a orașului se clasează abia pe locul 4, în timp ce giurgiuvenii nu sunt deloc interesați de reabilitarea drumului județean 601, din localitatea Bolintin.Iată în rândurile de mai jos  care este ordinea proiectelor pe care giurgiuvenii ce au participat  la această campanile,  le-ar dori realizate:

 1. Reabilitarea, extinderea și dotarea Corpului Spitalului Nou C1+C2 (SJU)
 2. Reabilitarea și modernizarea Portului Giurgiu
 3. Înființarea unui port de agrement la Giurgiu, pe canalul Sfântu Gheorghe
 4. Varianta de ocolire Giurgiu
 5. Amenajarea Insulei Mocănașu în scop turistic
 6. Drumul EuroTrans „Vlăsia” (București – Giurgiu)
 7. Investiții în infrastructură culturală: 1) Reabilitare, modernizare și dotare teatrul Tudor Vianu – Giurgiu; 2) Reabilitare, modernizare și dotare muzeul județean Teohari Antonescu; 3) Valorificarea turistică a Mănăstirii Comana – II
 8. Îmbunătățirea condițiilor de navigație pe Dunăre (sector Pristol – Călărași)
 9. Electrificarea căii ferate Chiajna – Giurgiu
 10. Reabilitarea DJ 601 – Bolintin Vale – limita Județului Teleorman.

 

(Jurnal)