Pe domeniul de 150 de hectare de la Balc al afaceristului Ion Ţiriac  de vineri până duminică, se desfăşoară controversata vânătoare anuală, la care sunt aşteptaţi zeci de milionari din Europa.

Printre cei aşteptaţi să ajungă joi, 18 ianuarie,  la Balc sunt influente personalităţi ale afacerii pe plan mondial, care nu ratează aproape niciun an să participe la vânătoarea organizată de Ion Ţiriac.

Primii milionari care au ajuns la aeroportul din Oradea sunt designerul Stefano Ricci şi directorul Indycar – Mark Miles. Creatorul de modă a declarat presei că s-ar putea să se mute pentru totdeauna în România.

La rândul său Ţiriac a  spus câteva cuvinte presei, încheind cu mesajul: „Să fim sănătoşi, e o zi ca toate celelalte şi vă mulţumesc că aţi venit”, potrivit adevărul.ro.

Între timp a ajuns la Oradea şi Wolfgang Porsche, moştenitor al imperiului auto german Porsche.

Alţi oaspeţi de seamă sunt George Marsan, primarul din Monaco, Klaus Mangold, preşedintele Daimler Chrysler, José Merino Jiménez, bancher spaniol, şi Volker Schmidt, unul dintre cei mai mari vânzători de publicitate sportivă din Europa.

Aceştia vor ajunge, în cursul zilei de  joi, 18 ianuarie, la Balc, unde vor rămâne pentru două partide de vânătoare, sâmbătă şi duminică, dar şi pentru petreceri ca la carte.

Joi seară oaspeţii vor fi răsfăţaţi cu o cină tradiţională, la care invitaţii vor servi ţuică, sarmale, cârnăciori, tobă, mămăliguţă, şorici şi jumări şi cu muzica artiştilor români. Printre invitaţii anilor trecuţi s-au numărat Gheorghe Zamfir, lăutarii Gina Lincan şi Petrică Andrei, acordeonistul Marian Mexicanu, ţambalistul Luis Iordache, dar şi Andreea Bănică, Corina sau Ana Maria Ferencz.

Goana după mistreţi va începe sâmbătă dimineaţă, când primii după vânat vor porni cei circa 200 de gonaci, bine instruiţi dinaintea sosirii invitaţilor şi, mai ales, foarte discreţi. În anii trecuţi, gonacii au fost plătiţi cu câte 50 de lei pe zi, iar cei care transportă cu maşinile mistreţii primeau câte 130 de lei.

 În jurul prânzului se va lua o pauză pentru masa la conac, iar apoi, până la ora 17.00, va urma o altă partidă de vânătoare. De la ora 20.00, musafirii vor lua din nou parte la o petrecere, urmând ca duminică dimineaţa să se întâlnească pentru ultima partidă de vânătoare din acest an. 

(Jurnal)