Care sunt evenimentele astronomice ale anului 2022…

0
98

Ce vom vedea în 2022, dacă ne vom uita în sus, pe cer? Adrian Șonka, astronom la observatorul „Amiral Vasile Urseanu”, a prezentat la Digi24 principalele evenimente astronomice ale anului 2022.

Orice an este bun pentru astronomi, pentru se petrec foarte multe fenomene și se văd foarte multe obiecte de pe Pământ, spune Adrian Șonka. Anul 2022 ne va aduce două eclipse vizibile din România.

Una dintre ele va fi vizibilă doar 20 de minute, pentru că apune Luna. Pe 16 mai o să avem o eclipsă de Lună. Practic, va trebui să ne uităm dimineața la Lună, pe la ora 5:00 și vom constata că este foarte aproape de orizont, pentru că începe să apună, dar tot atunci va începe să intre în umbra Pământului. O să fie un fenomen spectaculos pentru că vom vedea și apusul Lunii eclipsate, și răsăritul Soarelui. O să fie amuzant atunci”, spune Adrian Șonka.

Vom mai avea o eclipsă, de Soare, parțială, care va fi vizibilă și de la noi, pe 25 octombrie. Maximul o să fie pe la ora 13:40 și o să se vadă bine. Atunci o să fie mai bine să te afli în estul țării. Acolo, Soarele o să fie acoperit cam 45 la sută de către Lună, în timp ce în vestul țării o să fie cam 30 – 34 la sută acoperit. Dar este o eclipsă frumoasă de Soare, care o să se vadă, și pentru noi avantajul este că se vede parțială de oriunde de pe glob”, declară astronomul.

Mai avem ca fenomen spectaculos apropierea planetei Marte. Marte se apropie de Pământ în decembrie și o să ajungă pe la 80 de milioane de kilometri de noi.

De exemplu, în diminețile lunii martie, se vor putea vedea patru planete pe cer: Mercur, Marte, Venus și Saturn.

Apoi, o să se întâlnească Marte cu Saturn, prin luna aprilie, o să fie una lângă alta, tot așa, dimineața. O să se întâlnească și Venus cu Jupiter, pe 1 mai.

Din luna iulie, tot anul, se vor vedea trei planete, toată noaptea: Saturn, Jupiter și Marte. Vor rămâne vizibile până la sfârșitul anului.

Pe de altă parte, 2022 o să fie anul recuceririi Lunii, pentru că mai toate statele care își permit vor lansa sonde înspre Lună.

Marte o să fie și ea vizitată, o să se lanseze la sfârșitul anului o misiune spre Marte care va ajunge în 2023.

(Jurnal)