Laura Codruţa Kovesi ar urma să fie revocată din funcţia de procuror-şef al DNA, după ce Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că a existat un conflict între Guvern şi preşedintele ţării pe tema revocării sale.

Judecătorii CCR au stabilit, în dispozitivul deciziei, că preşedintele urmează să emită decretul de revocare al şefei DNA. „Preşedintele nu are o putere discreţionară proprie în cazul procedurii de revocare (…). Ministrul Justiţiei are rol central în procedura de revocare”, se spune în comunicatul CCR.

Imediat după apariţia deciziei, au apărut şi primele reacţii. Unele pro, altele contra.

Contactat telefonic, liderul PNL Giurgiu, Marin Anton, a declarat, pentru „Jurnal giurgiuvean”:

„Părerea mea este în contradicţie cu ceea ce a susţinut, la nivel naţional, PNL. Decizia CCR trebuie respectată, punct! Când e o decizie favorabilă PNL, e bună Curtea (n.r. – Curtea Constituţională), iar când decizia nu este favorabilă sau nu e pe placul cuiva din partid, gata, nu mai e bună?! Un lucru e clar: unde-i lege, nu-i tocmeală! Nimeni, nici doamna Kovesi, nu este de neînlocuit. Păi ce facem aici, ajungem să facem legi pentru un singur om? Dacă ajungem să nu respectăm nişte legi, nişte decizii ale unor instanţe, indiferent care sunt ele, înseamnă că nu mai avem principii de nici un fel. Am văzut tot felul de abordări, dar, vă repet, mie mi se pare anormal să nu pui în aplicare o decizie a unei instanţe. Vă mai dau un singur exemplu: Băsescu (n.r. – fostul preşedinte Traian Băsescu), cât era el de controversat, când era vorba despre decizii ale CCR-ului, nu comenta!”, a încheiat Marin Anton.

 

(Jurnal)