Care este importanța deniei de marți seara? – Denia vânzării

0
362

Biserica, în această săptămână a Patimilor Mântuitorului, săvârșește o serie de slujbe speciale pregătindu-ne pentru marea sărbătoare a Creștinismului, Învierea Domnului. Desigur, anul acesta, încercați fiind, ne aflăm în situația de a urmări aceste minunate și pline de încărcătură slujbe, de acasă.

Astăzi, le denia din această seară, îl vom surprinde pe Mântuitorul tot în casă, în casa lui Simon leprosul atunci când o femeie păcătoasă, s-a apropiat de El şi a turnat pe capul Lui mir de mare preţ. Pomenirea ei în această zi s-a pus pentru ca, după cuvântul Mântuitorului, să se facă mereu, oriunde şi tuturor oamenilor fapta ei cea plină de multă învăţătură. Această femeie a recunoscut faptul că nu avea o viață demnă, și văzându-L pe Mântuitorul cade la piciorele Lui și cere iertare. Un exemplu foarte important pentru noi, mai ales în această periodă în care trebuie să aprindem candela și să ne rugăm fiecare acolo unde suntem, fiind sinceri cu noi înșine și recunoscându-ne starea spirituală în care ne aflăm. În plus, acțiunea de a-L unge pe Mântuitorul cu mir este o proorocie a ceea ce va urmă și anume faptul că atunci când Mântuitorul va fi în mormânt femeile mironosițe vor merge să ungă trupul cu mir și vor vedea mormântul gol.

Tot în această zi, Sfânta Scriptură și Tradiția Bisericii noastre, vechi de 2000 de ani, ne aduc în atenție faptul că în miercurea mare se face pomenirea momentului în care Iuda l-a vândut pe Mântuitorul pe 30 de arginți. Mântuitorul încercând să îi pregătească pe ucenicii săi le-a spus „Adevăr grăiesc vouă: Unul din voi Mă va vinde” (Matei 26, 20-21). Niciodată nu i-a menționat numele, că poate prin această nenumire a dorit să-i ofere un prilej de pocăință. Hristos alege să-i înfricoșeze pe toți ucenicii săi, ca să-l facă pe Iuda să vadă greșeala: „Iar ei întristându-se foarte, au început a-L întreba fiecare: Nu cumva sunt eu, Doamne? Această vânzare a făcut, ca mai târziu, Biserica să hotărească ziua de miercuri ca zi de post.

Dragi cititori, în această perioadă trebuie să dam dovadă de iubire de aproape poate mai mult ca niciodată, protejându-i pe apropiații noștri, dar și pe noi. Să nu uităm! Cu trupul acasă, cu sufletul în Biserică, cu mintea la DUMNEZEU!

M.D.B.