AcasăActualitateCare au fost principalele nereguli constatate de inspectorii ITM, la agenţii economici...

Care au fost principalele nereguli constatate de inspectorii ITM, la agenţii economici giurgiuveni, în primele luni ale acestui an…

itm-800x445Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Giurgiu informează că în luna ianuarie 2017, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 70 acţiuni de control la un număr de 69 agenţi economici. Tot pe parcursul lunii menţionate au fost aplicate 77 sancţiuni contravenţionale, din care 3 amenzi în valoare de 22.000 lei şi un număr de 74 avertismente, numărul angajatorilor sancţionaţi fiind de 42.

În domeniul relaţiilor de muncă, pe parcursul aceleaşi luni, inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Relaţii de Muncă au efectuat un număr de 55 controale la angajatori de pe raza Municipiului şi Judeţului Giurgiu, dispunând un număr de 121 măsuri pentru remedierea unor neconformităţi faţă de normele legale şi aplicând un număr de 8 sancţiuni contravenţionale (7 avertismente şi o amendă contravenţională), în valoare de 10.000 lei.

În privinţa depistării şi combaterii muncii fără forme legale, inspectorii de muncă din cadrul ITM Giurgiu, au efectuat controale privind reducerea incidenţei muncii nedeclarate (munca la negru), la agenţii economici de pe raza Municipiului şi Judeţului Giurgiu, la 4 angajatori au fost depistate 23 persoane fără forme legale de angajare (5 bărbaţi şi 18 femei), fiind aplicată o sancţiune în valoare de 10.000 lei si întocmite 3 sesizări la Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu cu privire la săvârşirea unor fapte de natură infracţională.

 Principalele deficienţe constatate cu ocazia controalelor efectuate au fost:

– neîncheierea contractelor de muncă, pentru persoanele identificate la lucru fără forme legale;

– netransmiterea în REVISAL a datelor referitoare la salariaţii nou angajaţi;

– netransmiterea modificărilor la REVISAL;

– neacordarea concediilor legale de odihnă, completarea incorecta a pontajelor;

– neacordarea drepturilor salariale, nerespectarea măsurilor dispuse de inspectorii de muncă;

– nerespectarea prevederilor legale referitoare la durata timpului de muncă, munca suplimentară şi cele referitoare la repausul săptămânal, munca pe timp de noapte, etc. pentru toate acestea fiind dispuse o serie de măsuri cu termene de realizare.

De asemenea, în luna ianuarie au fost înregistrate 28 de petiţii care au avut ca obiect neacordarea drepturilor salariale, neacordarea concediilor de odihnă si neplata orelor suplimentare.

”Referitor la activitatea desfăşurată în luna ianuarie 2017, putem menţiona că ITM GIURGIU a fost desemnat de către conducerea Inspecţiei Muncii, centru regional cu atribuţii privind Organizarea şi desfăşurarea Săptămânii Europene de Securitate şi Sănătate în Muncă sub egida Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă – Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele. Pe baza acestei campanii, Inspecţia Muncii va coordona în centrele regionale Sălaj, Gorj, Vrancea si Giurgiu, acţiunea de demarare a Săptămânii Europene pentru Securitate şi sănătate în muncă, care va avea loc în luna octombrie a acestui an. Astfel, centrul organizator Giurgiu va avea repartizate următoarele inspectorate teritoriale de muncă: Bucureşti, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Ilfov, Ialomiţa, Prahova, Teleorman şi Tulcea”, a mai precizat inspectorul-şef al instituţiei, Daniela Ruse.

(Teodora Nicolau)

VREMEA

Giurgiu
cer senin
39.2 ° C
39.2 °
39.2 °
13 %
5.7kmh
5 %
Dum
38 °
lun
41 °
mar
41 °
mie
43 °
joi
41 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com