O comisie va decide la Ministerul Sănăţăţii dacă va fi legalizat canabisul în România.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea declară că doar Strict în scop medical, după ce o declaraţie a şefului de Finanţe a lăsat de înţeles că în viitor substanţa halucinogenă ar putea fi folosită şi în scop de recreere. Tema a fost preluată şi de preşedintele Senatului care spune că va lansa o dezbatere cu ONG-uri, directori de şcoli şi autorităţi.

Consum în scopuri medicale

În ţări europene precum Cehia, Germania, Croaţia, Macedonia şi Polonia, consumul de marijuana, în scopuri medicinal, este legal de mai mulţi ani. Unele state încă fac testări. În România a fost înfiinţat un grup de lucru la Ministerul Sănătăţii. Sorina Pintea, ministrul Sănătății: Din acest grup de lucru fac parte specialiști din cadrul Ministerului Sănătății și doi reprezentanți ai asociațiilor de pacienți. E nevoie să introducem canabisul medicinal pentru pacienții cu o patologie urâtă.
 Întrebată dacă se ia în calcul și pentru un scop recreativ,  

Sorina Pintea a răspuns : Nu! În niciun caz!

Cine va prescrie produsul

În ţările unde canabisul a fost legalizat în scop medical, sunt folosiţi doi compuşi chimici. Dar sunt state care au ales doar unul din aceşti compuşi, tocmai pentru că efectele concrete asupra sănătăţii nu sunt documentate complet. Giurgiuveanul Radu Ţincu, toxicolog, explică : Trebuie făcută o analiză foarte serioasă înainte. Să specifice foarte clar cine sunt medicii prescriptori. Nu ar putea fi medicul de familie. Se va alege o prescripţie foarte securizată pentru ca aceste reţete să nu poată fi falsificate. Trebuie să existe o autoritate care să reglementeze şi să supravegheze distribuţia din farmaciile respective către populaţie. Toate aceste detalii trebuie stabilite de autorități”.

Ce spun specialiștii

În această săptămână,  se va organiza o dezbatere privind legalizarea canabisului în scopuri medicale, dar și despre fenomenul consumului de droguri. Specialiștii cred că amestecarea discuției despre canabisul medical cu fenomenul consumului de droguri va crea confuzie. Toxicologul Radu Ţincu, precizează: Marijuana în scop medical este un aspect, iar marijuana în scop recreaţional e cu totul alt aspect. Gândiţi-vă că anumiţi cabinoizi din extractele medicale, nu au efecte halucinogene sau efecte euforice.                                                    

Tratamentul pe bază de canabis se poate administra împotriva durerilor provocate de cancer şi alte boli grave sau poate ajuta în cazul sclerozei multiple.

(Jurnal)