Cu câteva ediţii în urmă, în paginile „Jurnalului giurgiuvean” a fost publicată o statistică oferită de Serviciul Rutier al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Giurgiu, conform căruia, în topul celor vinovaţi de producerea evenimentelor rutiere sunt bicicliştii.

De aceea, împreună cu reprezentanţii Serviciului Rutier, publicaţia noastră demarează, timp de mai multe ediţii, o campanie de conştientizare a acestei categorii de participanţi la trafic.

Pentru început, iată, în rândurile care urmează, o serie de reglementări în ceea ce priveşte circulaţia bicicletelor şi mopedelor pe drumurile publice.

Secţiunea a 4-a, cap. 1, art. 160, din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, prevede următoarele:

„(1) Bicicletele şi mopedele, atunci când circulă pe drumul public, trebuie conduse numai pe un singur rând.

(2) Persoanele care nu posedă permis de conducere pot conduce mopede pe drumurile publice numai dacă fac dovada că au absolvit un curs de legislaţie rutieră în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule.

(3) Dacă pe direcţia de deplasare există o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare, conducătorii de vehicule prevăzute în alin. (1) sunt obligaţi să circule numai pe această pistă. Se interzice circulaţia altor participanţi la trafic pe pista pentru biciclete.

(4) Se recomandă ca, în circulaţia pe drumurile publice, biciclistul să poarte casca de protecţie omologată.

Art. 161 – (1) Se interzice conducătorilor de biciclete şi mopede:

  1. Să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificaţia „Accesul interzis bicicletelor”.
  2. Să înveţe să conducă biciclete sau mopede pe drumurile intens circulate
  3. Să circule pe trotuare, cu excepţia cazului când pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor
  4. Să circule fără a ţine cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale
  5. Să circule în paralel, cu excepţia situaţiilor când participă la competiţii sportive organizate”.

Vom continua, în ediţiile viitoare ale publicaţiei „Jurnal giurgiuvean”, prezentarea reglementărilor legale care îi vizează pe biciclişti, dar şi pe conducătorii de mopede.

Menţionăm că materialul informativ ne-a fost pus la dispoziţie de reprezentanţii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Giurgiu.

(JGR)