Hotărârea de Consiliu Local nr. 6/31 ianuarie 2013 – modificată în şedinţa Consiliului local nr. 408/ 24 noiembrie 2016 a CL Giurgiu privind aprobarea obligaţiilor care revin Primăriei municipiului Giurgiu, instituţiilor publice, agenţilor economici şi cetăţenilor pentru buna gospodărire a localităţii, implică şi o serie de sancţiuni pentru cei care nu respectă selectarea gunoaielor cât şi păstrarea curăţeniei:
Articolul 9, alin. 11 prevede: Toţi utilizatorii serviciului public de salubrizare sunt obligaţi să asigure colectarea selectivă a deşeurilor pe care le produc, conform sistemului implementat de operatorul de salubrizare şi să nu amestece deşeurile menajere cu cele reciclabile, periculoase sau alte tipuri de deşeuri.
Sancţiunile aplicate
Articolul 17 al prezentei Hotărâri prevede ca Neîndeplinirea obligaţiilor şi încălcarea prevederilor prevăzute la prezenta hotărâre constituie contravenţie şi se sancţionează cu:
r) Pentru încălcarea prevederilor art.9, alin. 11, amenzile sunt cuprinse între 200 şi 500 de lei pentru persoane fizice şi cu amendă de la 500 la 1500 lei pentru persoane juridice.
Dupa cum lesne se poate vedea este o campanie de amenintare, nu de conștientizare. Constientizarea se face mult înainte de aplicarea sistemului de colectare. Nu e clar ce sancțiuni se aplica firmei de salubrizare care nu a asigurat nici pana azi containere distincte pentru fiecare sort de deșeuri si nici ce se întâmpla cu sorturile nespecificate, respectiv metal, sticla, electronice, lemn deșeuri din construcții etc. Toate acestea trebuie sa fie incluse in așa-zisa „conștientizare” a populației. Mai vedem pe la următoarele alegeri ce mai conștientizam. Ca sa nu mai vorbim ca la blocurile unde existau ghene de gunoi nu s-au amenajat si dotat spații de depozitare iar cele existente nu mai acoperă capacitatea.