Acasă Actualitate Campania de testare GRATUITĂ pentru depistarea hepatitelor virale B/D și C, lansată oficial și în județul Giurgiu

Campania de testare GRATUITĂ pentru depistarea hepatitelor virale B/D și C, lansată oficial și în județul Giurgiu

0
Campania de testare GRATUITĂ pentru depistarea hepatitelor virale B/D și C, lansată oficial și în județul Giurgiu

Marți, 27 septembrie, a avut loc conferința de presă organizată de Consiliul Județean Giurgiu, Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA (ARAS). Conferința este dedicată lansării campaniei de testare pentru depistarea hepatitelor virale B/D și C în județul Giurgiu.

La eveniment au fost prezenți dr. Dragoș CHIVU, managerul Spitalului Județean de Urgență Giurgiu, profesor dr. Liliana GHEORGHE, managerul de proiect, medic primar gastroenterologie și hepatologie, Institutul Clinic Fundeni, dr. Mihaela UDRESCU, coordonatorul Național al Grupului GastRO, Societatea Națională de Medicina Familiei, dr. Carmen Nicolescu, președintele Asociației Medicilor de familie din județul Giurgiu, coordonatorul al Campaniei de Testare LIVE(RO)2-SUD județul Giurgiu, Liana VELICA, coordonatorul de proiect din partea Asociației ARAS și Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România/ Specialist Comunicare LIVE(RO)2-SUD.

 

LIVE(RO)2-SUD este un program regional de prevenire, screening şi diagnostic al pacienţilor cu boli hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatice B/D şi C.

Proiectul LIVE(RO)2-SUD este implementat de către Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA (ARAS). Institutul Clinic Fundeni are o lungă tradiție în studierea și tratarea afecțiunilor hepatice.

Centrul de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Institutului Clinic de Boli Digestive și Transplant Hepatic Fundeni este cel mai vechi centru din Romania dedicat exclusiv studiului și îngrijirii afecțiunilor tubului digestiv, ficatului, căilor biliare și pancreasului, precum și un reputat centru de cercetare și academic în acest domeniu, formator a numeroase generații de medici în specialitatea de gastroenterologie și hepatologie.

Prin proiectul LIVE(RO)2-SUD care constă într-un Program regional de prevenire, screening și diagnostic al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D si C se va realiza screeningul populațional al hepatitelor virale B și C în două regiuni de dezvoltare – Sud-Vest Oltenia și Sud-Muntenia.

Dispunând de o finanțare generoasă de peste 52 de milioane de lei, dintre care 98,6 % contribuție europeană, obiectivul general al proiectului îl reprezintă furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic şi direcţionare către tratament al pacienţilor cu boli hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatitice B/D şi C din regiunile de dezvoltare Sud Muntenia şi Sud-Vest Oltenia, respectiv din judetele Argeș (AG), Călărași (CL), Dâmbovița (DB), Giurgiu (GR), Ialomița (IL), Prahova (PH), Teleorman (TR), Dolj (DJ), Gorj (GJ), Mehedinți (MH), Olt (OT) și Vâlcea (VL).

Profesor dr. Liliana GHEORGHE, managerul de proiect, medic primar gastroenterologie și hepatologie, Institutul Clinic Fundeni spunea că: „9 din 10 cazuri de subiecți diagnosticați cu infecții virale nu știau că ar suferi de această boală, iar 60% dintre cei infectați provin din medii defavorizate”.

Din păcate, județul Giurgiu se numără printre județele cu focare de hepatită la nivel național, scopul acestei campanii este tocmai depistarea a cât mai multor persoane provenind din medii defavorizate.

Cu ajutorul celor 25 de cabinete medicale din județ înscrise în această campanie se dorește ca testarea să se facă într-un număr deosebit de mare.

Lista completă a medicilor de familie afiliați o găsiți în următorul link:

Lista cabinetelor de medicina de familie afiliate in proiectul LIVERO 2 SUD – GIURGIU

Carmen Nicolescu, președintele Asociației Medicilor de familie din județul Giurgiu spunea: „Faptul că cineva ne dă posibilitatea de testare gratuită a persoanelor defavorizate este foarte important pentru noi ca medici. Mulțumim Institutului Clinic Fundeni, Consiliului Județean Giurgiu pentru oportunitate. Sperăm ca prin intermediul presei să aducem cât mai multe persoane la aceste testări. Cel mai important lucru este posibilitatea efectuării tratamentului de specialitate corespunzător.

În cadrul acestui proiect pilot european se dorește ca numărul celor testați să depășească cifra minimă de 120.000 de subiecți.

Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România/ Specialist Comunicare LIVE(RO)2-SUD îndemna toate persoanele „să se testeze, să nu le fie teamă să se testeze”, mai ales că „suntem responsabili pentru sănătatea noastră și a celor din jurul nostru”, așa cum declara Liana Velicu, coordonatorul de proiect din partea Asociației ARAS, una dintre organizațiile non guvernamentale cu care Institutul Clinic Fundeni colaborează în cadrul diferitelor proiecte, care are o experiență de peste 30 de ani în domeniu și prin intermediul căreia pacienții pot primi ajutor pentru a ajunge să se trateze.

Le dorim tuturor celor implicați în acest amplu proiect de screening pentru depistarea hepatitelor virale în județul Giurgiu mult succes, asigurându-i că vom informa cetățenii despre aceste campanii de testare, ori de câte ori suntem solicitați să o facem sau avem cunoștintă despre desfășurarea lor.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
câțiva nori
5.3 ° C
5.3 °
5.3 °
86 %
3.1kmh
22 %
joi
13 °
vin
17 °
sâm
19 °
Dum
19 °
lun
16 °