Scandalul care a isterizat internetul, şi, în special, site-ul de socializare FACEBOOK, nu a rămas fără ecouri la nivel naţional. Dacă, conform datelor furnizate de oficialităţi, în România 112.343 de cetăţeni, care erau în cercul de prieteni al celor 78 care şi-au instalat aplicaţia “This is your digital life”, ar fi afectaţi de această problemă. Datele personale are acestora ar fi ajuns la firma de consultanţă britanică.

Cu ajutorul acestor date, companiile de consultanţă precum Cambridge Analytica, pot elabora mesaje personalizate în numele unui partid politic, aşa cum s-a întâmplat în Statele Unite şi pot influenţa astfel electoratul.

La nivel mondial, vorbim de peste 87 de milioane de utilizatori Facebook ale căror date au fost colectate de Cambridge Analytica. Cei mai mulţi din Statele Unite, aproximativ 70 de milioane, în timp ce pe teritoriul Uniunii Europene sunt cel puţin 2,7 milioane de utilizatori afectaţi.

Aşa cum era de aşteptat, printre cei care, începând cu data de 9 aprilie, au început să primească notificări de la FACEBOOK cu privire la faptul că datele personale le-ar fi putut fi utilizate, în mod ilegal, în scopuri electorale, se numără şi câţiva giurgiuveni. Mesajul primit de utilizatorii FACEBOOK din Giurgiu sună astfel:

“Protecţia datelor tale!

Înţelegem cât de important este ca datele tale să fie păstrate în siguranţă.

Am interzis aplicaţia “This is your digital life” la care unul dintre prietenii tăi s-a conectat prin Facebook. Am făcut acest lucru deoarece este posibil ca aplicaţia să fi folosit în mod greşit unele dintre informaţiile tale de pe Facebook, dezvăluindu-le unei companii numite Cambridge Analytica. În majoritatea cazurilor informaţiile s-au limitat la profilul tău public, aprecierile pentru Pagini, ziua de naştere şi oraşul actual.

Poţi afla mai multe despre ce s-a întâmplat sau despre cum poţi şterge oricând aplicaţii şi site-uri web, dacă nu doreşti ca acestea să mai aibă acces la informaţiile tale de pe Facebook.

Mai sunt lucruri de făcut, însă ne-am angajat să luăm măsuri în ceea ce priveşte abuzurile şi să-ţi oferim controlul asupra aspectelor care ţin de confidenţialitatea ta”.

(Jurnal)