Culmea ipocriziei, la scurt timp după ce PNL a denunțat protocolul  încheiat cu ALDE, președintele partidului, Călin Popescu Tăriceanu s-a grăbit să îi acuze pe social democrați de blat cu liberalii.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu,  a afirmat, marţi, că Ludovic Orban şi-a asumat răspunderea pe revenirea la alegerea primarilor în două tururi, având o înţelegere cu PSD să depună moţiune de cenzură și să se declanşeze alegerile anticipate.

Bineînţeles (că se elimină alegerea primarilor în două tururi dacă trece moţiunea). Dacă nu cumva asta este o înţelegere în spatele scene, în culise, între partidele mari. Al doilea partid este PNL. Sunt convins că peste 70% din primarii PNL-ului nu sunt încântaţi de alegerea primarilor în două tururi. Orban joacă o carte care să reprezinte costuri minime pentru el. Calculul pe care îl face el este personal. Suntem într-o mare suferinţă, în nicio ţară din UE nu se practică aşa ceva”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, la TVR.

Liderul ALDE a  mai spus că premierul Ludovic Orban ”joacă o carte a anticipatelor”.

„Premierul Orban (…) are  două soluţii: să îşi dea demisia, numai că datul demisiei comportă o serie de riscuri, plus că el iese din circuit. În Constituţie e prevăzut un lucru foarte clar: premierul care urmează să fie desemnat după demisia premierului în funcţie este unul din membrii guvernului. Nu mai este tot Orban. Deci, el trece pe tuşă. Lucrul acesta lui Orban nu i-ar conveni. Şi atunci a preferat să meargă pe asumarea răspunderii. Dacă urmează o moţiune de cenzură şi moţiunea trece, deci guvernul cade, el rămâne premier interimar până la desemnarea unui alt premier şi votul lui în Parlament”, a spus mai Tăriceanu.

Acesta a precizat că ALDE susţine alegerea primarilor în două tururi şi că i s-ar fi părut mai corectă soluţia unei ordonanţe de urgenţă pentru acest lucru.

Ordonanţa de urgenţă se dezbate în Parlament, după ce este adoptată se transmite Parlamentului şi parlamentarii o dezbat şi pot face modificări, deci, democratic”, a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu.

(Jurnal)