Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Bulgaria că, începând cu luna iulie 2022, au intrat în vigoare noile prevederi referitoare la taxele de drum (TOLL) pentru circulația autovehiculelor de transport marfă și pasageri.

Majorarea cuantumului taxelor pentru mijloacele de transport marfă și pasageri cu greutate mai mare 3,5 tone se  realizează începând cu data de 1 iulie 2022 și, respectiv, data de 1 ianuarie 2023.

Pentru mijloacele de transport cu greutate cuprinsă între 3,5 și 12 tone, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum până la data de 31 decembrie 2022:

 • între 6 și 9 stotinci (100 stotinci = 1 leva) pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;

 • între 5 și 8 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria I;

 • între 2 și 3 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria a II-a.

 • Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 2 sau 3 osii, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum până la data de 31 decembrie 2022:

 • între 16 și 20 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;

 • între 13și 17 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria I;

 • între 9 și 11 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria a II-a.

 • Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 4 sau mai multe osii, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum până la data de 31 decembrie 2022:

 • În limita a/de la 15 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe pe drumurile naționale de categoria a II-a pentru mijloacele de transport din categoria EURO VI, EEV și  32 de stotinci pentru mijloacele de transport din categoria EURO 0, I, II, pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă.

 1. Pentru autocarele cu greutate între 3,5 și 12 tone, în funcție de categoria și clasa acestora, se vor achita următoarele taxe de drum, până la data de 31 decembrie 2022: între 1 și 5 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs, iar de la data de 1 ianuarie 2023, între 2 și 8 stotinci.

 2. Pentru autocarele cu greutate de peste 12 tone, în funcție de categoria și clasa acestora, se vor achita drept taxe de drum, până la data de 31 decembrie 2022, între 2 și 6 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs, iar de la data de 1 ianuarie 2023, între 3 și 9 stotinci.                                                                                                                                                                                                                De menționat că taxele pentru vinietele electronice în Bulgaria, pentru mijloacele de transport cu greutate de până la 3,5 tone, până la data de 31 decembrie 2022, cuantumul lor rămâne neschimbat!

(Jurnal)