BREXIT-ul le-a dat și altora de gândit! Ce stat dorește și el referendum legat de prezența în UE și în NATO…

0
144

cehia-840x500Conform agenției Reuters preşedintele ceh Milos Zeman ar dori  organizarea unui referendeum privind  prezenţa Cehiei în Uniunea Europeană şi NATO.

Deși susține apartenența țării sale la cele două organizații, preşedintele ceh nu are dreptul de a convoca un referendum, însă cererea va fi probabil bine primită în Cehia, ţără în care mulţi alegători sunt sceptici în privinţa Uniunii Europene.

„Nu sunt de acord cu cei care sunt pentru părăsirea Uniunii Europene,” a spus Zeman cu ocazia unei întâlniri cu cetăţenii în oraşul Velke Mezirici , citat de un post de radio din Cehia. „Dar voi face tot ce ce se poate pentru ca ei să aibă un referendum şi să se poate exprima. În mod similar şi în cazul ieşirii din NATO,” a adăugat preşedintele ceh.

Potrivit unui sondaj al Institutului CVVM, organizat Cehia în luna aprilie, nivelul satisfacţiei în privinţa apartenenţei la UE a scăzut la 25 %, comparativ cu 32 %, anul trecut.  Analiștii spun că modul deficitar  în care UE a gestionat criza refugiaţilor a provocat ostilitatea multor cetăţeni din statele estice ale Blocului comunitar. Unele ţări din această zonă au refuzat aplicarea cotelor obligatorii de imigranţi, care au fost introduse de Comisia Europeană.

(Jurnal)